Primele rezultate ale Recensământului Populaţiei şi Locuinţelor runda 2021 (RPL 2021) vor fi diseminate în cursul acestei luni. Datele complete şi finale vor fi făcute publice la finalul anului 2023. Datele provizorii din vară au arătat că populația județului este în scădere.
Analiza va fi făcută la nivel național, prin Institutul Național de Statistică.
„Conform graficului, primele rezultate ale Recensământului Populaţiei şi Locuinţelor runda 2021 ar trebui să le aflăm în această lună. Când primim, anunțăm”, a spus Valentin Popa, directorul Direcției Județene de Statistică (DJS) Botoșani.
Botoșaniul este primul județ din ţară care a anunțat că a încheiat recensământul, adică a atins populația rezidentă țintă estimată pentru data de 1 decembrie 2021, momentul ”zero” al recensământului. Potrivit directorului DJS, cei 362 de recenzori din judeţul Botoşani au realizat chestionare pentru toţi cei 365.000 de locuitori prevăzuţi în programul de recenzare. Botoșaniul a avut un grad de autorecenzare de peste 50% în prima etapă de colectare a datelor de la populație, iar de Ziua Statisticianului, 12 iulie, a atins atins populația rezidentă țintă estimată de 360.000 de persoane.
Ce vor arăta rezultatele acestui recensământ
Potrivit directorului DJS, rezultatele acestui recensământ vor arăta „o populație mai fragmentată, mai multe etnii posibil, nu avem de unde să știm la momentul acesta, noi nu avem acces la baza de date, nu știm ce este acolo. Ne așteptăm să vedem, bineînțeles, numărul populației. Toată lumea așteaptă numărul populației din România, apoi, după cum este și de numirea – Recensământul Populației și al Locuințelor – locuințele care se găsesc pe teritoriul țării și starea efectivă a populației”.
Pe 31 iulie 2022 a fost finalizată ultima etapă de colectare a datelor de recensământ atât prin deplasarea recenzorilor la adresele de reşedinţă obişnuită a populaţiei care nu s-a autorecenzat online în perioada 14 martie – 27 mai 2022, cât şi prin colectarea datelor de la punctele de recenzare fixă.
La nivel național, au fost înregistrate în total 18,15 milioane de persoane, reprezentând 95,4% din populaţia rezidentă ţintă estimată a României la 1 decembrie 2021 (19,02 milioane persoane). La precedentul recensământ, cel din 2011, populatia stabilă a României era de 20,12 milioane, potrivit INS.
Recensământul 2021 este primul din România organizat integral în format digital, a fost al treisprezecelea recensământ din istorie şi al patrulea după Revoluţia din 1989.