Judeţul care dă României ministrul Muncii este şi judeţul care dă ţării cei mai mulţi pensionari care trăiesc la limita sărăciei. Potrivit cifrelor, dintre cei 87.000 de pensionari, aproape 34.000 iau pensii sociale. Botoșani este astfel pe primul loc la cea mai mică pensie medie pe ţară.
La Botoşani pensia medie este de 1.409 lei, însă în realitate sunt foarte multe pensii minime. Mulți dintre cei aflați la vârsta a treia au lucrat toată viața la fostele CAP-URI, iar acum pensiile lor sunt de 1.000 de lei sau puțin peste.
Oamenii se descurcă greu și spun că mărirea de 12% este insuficientă. În satul Lunca, cea mai mare parte a populației este formată din pensionari care au lucrat la CAP. Primarul Marcel Marcu recunoaște faptul ca acești pensionari sunt cei mai responsabili cetățeni ai comunității, primii care își plătesc taxele și impozitele la început de an, pentru a beneficia de reducerea de 10%.
Chibzuință este cuvântul de ordine mai în toate gospodăriile din judeţul Botoşani. Doar așa reușesc bătrânii să treacă de fiecare zi.
„Cu banii pe care îi am îmi e şi ruşine să mai merg la magazin”
Petrică și Ana, sunt o familie de bătrâni care chivernisesc fiecare leu. După peste 47 de ani de munca la Gostat, nea Petrică are o pensie de 1.300 de lei pe lună. Tanti Ana are o pensie de doar 1.000 de lei. Din acești bani, prima grijă în sezonul rece, sunt lemnele de pus pe foc. O singură maşină de lemne costă mai mult ca niciodată, de curând fiind nevoiți să scoată 1.800 de lei din buzunar. Medicamentele sunt pe al doilea loc, iar de aici se mai fac și sacrificii.
La magazin dacă merg își cumpără câte o pâine, restul mâncării fiind din propria gospodărie. Zâmbind, spun că oricum nu pot mezeluri sau alte lucruri, pentru că sunt bătrâni și doctorii nu le recomandă. Sunt prea bătrâni să mai crească animale, dar se gospodăresc exemplar. O creștere a pensiei este binevenită, însă dacă aceasta s-ar dubla, poate că ar simți o diferență.
„Mămăliga rămâne baza. Făina e scumpă să facem pâine. Cu banii pe care îi am îmi e şi ruşine să mai merg la magazin. Dacă o sticlă de ulei trece de zece lei, ce să mai fac, la pensia mea? Înainte, cu banii ăştia mergea la Botoșani, veneam înapoi cu traista plină. Dar acum nici până aici devale nu pot să merg. Pastile trebuie să iau, că mor fără ele. Ce enonomie să mai fac din 1300 de lei? Alţii se duc la băi. Eu am 83 de ani, nici nu ştiu unde sunt Băile. EU unde a dat Dumnezeu am muncit, ca să pot trăi. Dar acum, nici să trăieşti nu mai poţi”, a spus nea Petrică.
„Mă rog la Dumnezeu să nu cad la pat”
Aceeași situație este și în familia doamnei Parascheva și a domnului Ion, alți doi bătrâni din Lunca. El are o pensie de 1.200 de lei, pentru ca a lucrat în zootehnie, iar după ce și-a plătit un an de vechime, ea are o pensie de 1.000 de lei.
Tanti Parascheva este în remisie, după ce s-a luptat cu un cancer. Numai drumul până la Iaşi, pentru tratamente costă mai mult decât jumătate din pensia ei. Medicamentele pentru cei doi soți sunt lunar câte 200 de lei, iar lemnele pentru toată iarna i-au costat 5000 de lei. Cu un optimism și umor molipsitor, tanti Parascheva face haz de necaz când spune că anul acesta au luat lemn de tei, care pare a fi mai degrabă precum strujenii și ard repede și prost. Și ei mănâncă din ce au în gospodărie, dar când vin copiii și nepoții mai trebuie să pregătească și altceva. Banii sunt drămuiți leu cu leu, în fiecare luna puși deoparte pentru lemne și alte cheltuieli, iar împrumuturile si datoriile sunt o normalitate.
Se pregătesc şi ei pentru Crăciun, iar pentru că nu pot mânca porc, vor lua o oaie, dar pe datorie. Va avea grija ca masa sa fie cu de toate, pentru acest lucru punând bani deoparte in fiecare luna.
Cu ochii în lacrimi i-a transmis ministrului botoşănean să aibă grijă şi de ei, de pensionari, iar 12% nu este suficient. „De când sunt eu n-am văzut așa prețuri la lemne. 50 de milioane am dat. Am strâns în fiecare lună, și am și băiatul, și a pus și el. După rețetă am venit acasă cu un covrig. Vine Moș Nicolae, dacă vine găsește mamaia niște bombonele, că am strâns și pentru nepoței. Mă rog la Dumnezeu să nu cad la pat, să nu necăjesc pe nimeni. Domnule ministru, te rog. Plângând, te rog să mă salvezi. Ca să ne ajungă banii pentru boală mea, cancer, și să pot trăi”, spune tanti Parascheva.
Zeci de mii de pensionari au indemnizaţii minime
În județul Botoşani sunt 87.100 de pensionari, dintre care 33.769 au indemnizații minime sociale de 1000 de lei. Din acestia 10.358 sunt cu pensii de CAP.
Majorarea de 12,5% se va aplica la pensia pe care o au oamenii, nu la indemnizația minimă de 1000 de lei. De exemplu dacă cineva are o pensie de 600 de lei, i se aplica 12,5 %, și nu va primi decât aceeași 1000 de lei, sau cât se va mari pensia minima socială. Dacă după aplicarea procentului de 12,5% de depășesc valoarea pensiei minime sociale, atunci va avea parte de o majorare.