Hoții nu renunță la apucături nici atunci când avansează în vârstă. Un botoșănean de 73 de ani a fost condamnat definitiv la un an de închisoare cu suspendarea executării pedepsei, după ce a „ușurat-o” pe o femeie de telefonul mobil.
Furtul a avut loc în dimineața zilei de 10 ianuarie a.c., într-un magazin din orașul Hârlău (județul Iași), iar victima a fost o localnică. Femeia intrase în magazin pentru câteva cumpărături, iar în timp ce a trecut prin fața rafturilor a discutat la telefon cu fiica sa. După ce a terminat conversația, femeia a pus aparatul în buzunarul paltonului și s-a așezat la rând la casa de marcat. Doar că mișcările femeii au fost atent „filmate” de botoșăneanul Petrache Lazăr, care, însoțit de concubina lui, s-a poziționat imediat în spatele femeii.
La un moment dat, bărbatul s-a prefăcut că a fost împins spre victimă, iar cu o dexteritate exersată an de an i-a subtilizat femeii telefonul aflat în buzunar. Apoi a ieșit din magazin și, ca să nu fie dat de gol, a aruncat din mers husa și cartela telefonului.
Hoțul a fost prins de polițiști
Femeia prădată a realizat la un moment dat că nu mai are aparatul și a sesizat poliția. Cu ajutorul camerelor de supraveghere montate în magazin, anchetatorii au reușit să-l identifice pe hoț. Individul a restituit telefonul, dar tot a fost trimis în judecată pentru furt. Ba mai mult, în timpul anchetei el a recunoscut totul, iar acest lucru i-a adus o pedeapsă mai blândă. El a povestit anchetatorilor că a lucrat în Danemarca, Marea Britanie, Germania și Polonia mai mulți ani, timp în care a comis furturi din buzunare, de portofele sau telefoane mobile.
Un an de închisoare în primă fază
Procesul s-a judecat în primă fază la Judecătoria Hârlău, iar magistrații l-au condamnat la numai un an de închisoare, cu suspendarea executării pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani. În acest interval, el va trebui să și muncească, judecătorii obligându-l la două luni de muncă neremunerată în folosul comunității în cadrul Spitalului Județean „Mavromati” din Botoșani sau a serviciului local de asistență socială. Sentința definitivă a venit luni, pe 29 noiembrie a.c., când magistrații Curții de Apel Iași au respins apelul formulat de botoșănean și au menținut hotărârea Judecătoriei Hârlău, care a devenit astfel definitivă.