Mai multe acțiuni planificate anul acesta de angajații Sectorului de Gospodărire a Apelor (SGA) Botoșani nu au mai fost derulate din cauza lipsei resurselor financiare. Situația a fost recunoscută chiar de șeful SGA Botoșani, Gheorghe Lușneac, în cadrul ultimei ședințe a Colegiului prefectural din luna noiembrie.
Potrivit acestuia, una din lucrările importante aflate în calendarul din 2022 era modernizarea acționării echipamentelor hidromecanice la Acumularea Cătămărăști. Doar că, din cauza limitărilor bugetare, nu au mai fost alocate fonduri pentru modernizarea echipamentelor, deși aceste lucrări completau un program mai amplu ce a inclus printre altele înlocuirea stavilelor, a tijelor, etc.
Tot anul acesta, SGA ar fi trebuit să continue acțiunile pentru asigurarea capacităților de transport a albiilor, prin încheierea protocoalelor de colaborare cu localitățile străbătute de ape. Au fost realizate astfel de lucrări pe râul Miletin (în comun cu Primăria Prăjeni), pe râul Bașeu (în comun cu Primăria Știubieni), iar lucrările mai includeau măsuri de același gen pe râul Ionașcu, cu Primăria Bălușeni, dar și pe râul Bașeu cu Primăria orașului Săveni. Ultimele două lucrări nu au mai fost realizate „din cauza lipsei fondurilor pentru carburant”. La fel s-a întâmplat și pe râul Bașeu, unde SGA trebuia să colaboreze cu Primăria Hudești, însă, din cauza lipsei resurselor financiare, nu s-a mai făcut nimic.
Foduri lipsă pentru planurile de acțiune în caz de accident la barajele
Situația financiară și-a pus amprenta și pe Actualizarea planurilor de acțiune în caz de accident la barajele cu valabilitate expirată Cal Alb, Mileanca, Negreni, Dracșani. Întrucât anul acesta nu au fost asigurate fonduri pe această linie, planurile nu au mai fost realizate.
Inspecțiile făcute în teren au identificat însă o serie de sectoare vulnerabile de pe cursurile de apă din județ, unde ar fi nevoie de investiții pentru regularizare. Iar aici este vorba de râul Buhai pe raza comunei Șendriceni și a municipiului Dorohoi, râul Miletin, pe raza comunelor Coșula și Copălău, și pârâul Horoghiuca, din comuna Coșula. În schimb, pentru comunele Curtești, Havârna și Mihai Eminescu nu au fost elaborate hărți de risc la inundații în scenariul de inundabilitate cu probabilitatea de 1 %.
Partea bună este că multe dintre barajele acumulărilor permanente mici, a căror avariere ar pune în pericol localități, dețin autorizații de funcționare în condiții de siguranță. În plus, în urma inspecțiilor făcute anul acesta, instalațiile lor sunt în stare de funcționare. Aici ar fi vorba de Acumularea Curtești, Acumularea Mileanca, Acumularea Tucani (amplasată pe cursul de apă Siliștea,), Acumularea Havârna 2 (amplasată pe cursul de apă Bașeu) și Acumularea Havârna 3 (amplasată pe cursul de apă Bașeu). Pe de altă parte, conducerea SGA Botoșani susține că stocurile de materiale și mijloace de apărare asigură intervenția operativă în situații de urgență generate de inundații sau poluări accidentale. De altfel, anul acesta stocurile de materiale ar fi fost completate cu cizme, toporișcă, scară metalică, vestă de salvare, lenjerii pat, perne, colac salvare, butoi metalic.