Aproape 90% dintre culturile agricole înființate în județ în primăvara acestui an au fost recoltate. Informația a fost prezentată astăzi de directorul Direcției Județene pentru Agricultură Botoșani, Cristian Delibaș, în cadrul ședinței Colegiului Prefectural care a avut loc astăzi la Instituția Prefectului.
Situația se înregistra la începutul acestei săptămâni, iar potrivit directorului DJA, mai existau de recoltat suprafețe mici de porumb și sfeclă de zahăr. Astfel, de pe cele 169.391 de hectare însămânțate în primăvară, culturile fuseseră recoltate deja de pe 152.854 hectare.
„Deocamdată, din monitorizările efectuate în teren de specialiștii Direcției Agricole, dar și din discuțiile purtate cu producătorii agricoli, se estimează producții sub nivelul anului anterior la majoritatea culturilor recoltate până în prezent. Lipsa precipitațiilor a avut un efect negativ asupra tuturor plantelor de cultură. După finalizarea recoltatului și raportarea statistică, vom putea stabili producțiile medii obținute la hectar”, a spus Cristian Delibaș.
„Schimbările climatice sunt din ce în ce mai prezente”
Tot în această perioadă au fost înființate și culturile de toamnă. Astfel, în județ au fost însămânțate 28.500 hectare cu grâu, secară și triticale (n.r. – un hibrid de grâu și secară care câștigă teren în rândul culturilor înființate de fermieri), 1.500 hectare cu orz, 500 de hectare cu orzoaică de toamnă, 9.900 hectare cu rapiță (cu 900 de hectare mai mult decât se estimase). În total, ar fi vorba de 40.400 de hectare.
„Precipitațiile care au căzut în perioada august – septembrie au avut un efect pozitiv, atât pentru înființarea culturilor de toamnă, dar și pentru dezvoltarea lor ulterioară. Până în prezent, culturile înființate au avut o răsărire uniformă în zonele unde au fost respectate tehnologiile de cultură. Recomandările noastre, pentru producătorii agricoli, au fost în principal pentru adaptarea tehnologiilor de cultură, alegerea soiurilor și hibrizilor, la condițiile pedoclimatice existente în prezent. Schimbările climatice sunt din ce în ce mai prezente în zonele de cultură din județul nostru”, a adăugat directorul Direcției Agricole.