spot_img
vineri, noiembrie 22, 2024
HomeLocal BTIstoria orașului amenințată de Nova Apaserv. Mai multe beciuri din Centrul vechi...

Istoria orașului amenințată de Nova Apaserv. Mai multe beciuri din Centrul vechi sunt inundate și riscă să se prăbușească

Situație scandaloasă în Centrul Istoric al municipiului, unde mai multe clădiri ar fi în pericol din cauza unei avarii survenită într-o conductă de apă. Apa curge de mai bine de o lună și a inundat beciurile clădirilor din zonă. Din cauza umezelii, câțiva stâlpi de susținere riscă să se prăbușească.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Cornel Simiriuc, care locuiește în apropiere, spune că problema durează de mai bine de o lună și jumătate și, cu toate că au fost sesizate toate instituțiile, nimeni nu a luat nicio măsură.

„Au fost inundate până acum opt beciuri, iar nivelul apei măsoară aproape cinci metri. Problema este că cel puțin în cazul locuinței mele un stâlp de susținere a boltei de la beci a cedat, iar din celălalt au început să cadă bucăți de cărămizi. Dacă nu se intervine, există riscul să se prăbușească întregul planșeu. Am făcut sesizări peste tot – la Locativa, la Primărie, la Nova Apaserv, dar cu toate acestea nu s-a intervenit”, a relatat Cornel Simiriuc.

„Unii m-au întrebat și în ce calitate sesizez”

Problemele au fost confirmate și de șeful Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență, Sorin Curcă, din cadrul Primăriei municipiului Botoșani. Acesta susține că a intervenit de mai multe ori în zonă încercând să evacueze apa cu motopompele, însă fără succes.

„Am lucrat cu motopompele și două zile continuu. Când ziceam că am reușit să o scoatem, apa revenea din nou. Problema este la o conductă de aducțiune a apei din zonă pentru că se vedea clar – apa revenea imediat și era foarte limpede. Am sesizat și noi la Nova Apaserv. M-au pus în legătură ba cu unul, ba cu celălalt, iar în final am fost pasat la inginerul șef care și-a dat demisia. Nu vă spun că unii m-au întrebat și în ce calitate sesizez”, a spus Sorin Curcă.

„Nu se știa unde este avaria”

Contactat de reporterii „Monitorul”, directorul general de la Nova Apaserv, Liviu Ștefan, a recunoscut că există o situație de acest gen în Centrul vechi, însă nu a avansat nicio dată la care problema va fi remediată.

„Există o problemă acolo și o avem în vedere. Nu s-a intervenit până acum pentru că nu se știa unde este avaria. Am identificat acum conducta și se va interveni. Este vorba de o conductă din oțel, la fel de veche ca celelalte conducte din municipiu. Problema este că această ar fi undeva în spatele statuii din Centrul istoric și ar trebui să săpăm acolo, iar acum se apropie și 1 Decembrie (n.r. festivitățile dedicate Zilei Naționale a României se desfășoară de regulă în Centrul vechi al municipiului)”, a spus Liviu Ștefan.

Problema poate să pună în pericol un proiect de aproape un milion de euro

Totuși, de la semnalarea primelor beciuri inundate a trecut mai bine de o lună, iar situația este cu atât mai scandaloasă cu cât problema de acolo poate să pună în pericol și un proiect cu fonduri europene în valoare de aproape un milion de euro. Este vorba de Proiectul transfrontalier „Back to our common roots” – „Întoarcere la rădăcinile noastre comune”, care ar trebui să pună în valoare tunelurile care legau odinioară clădirile din Centrul Istoric. Acestea au fost deja scanate, a fost realizat un așa-zis tur virtual, dar o parte dintre subsolurile clădirilor, care au fost închise mulți ani, ar urma să fie amenajate prin intermediul unui alt proiect așa încât acestea să poată fi vizitate de turiști.

Dănuț Huțu, directorul Direcției Județene de Cultură Botoșani, spunea nu de mult că o parte dintre aceste beciuri, care sunt supraetajate, datează din secolul XVII cel puțin, secolul XVIII și secolul XIX. În cadrul proiectului transfrontalier realizat cu Ucraina, va fi creat și operaționalizat și un Muzeu Multimedia al Diversității Culturale Botoșani. Acesta ar urma să fie amenajat chiar într-un beci aflat sub o clădire din Piața 1 decembrie 1918, numărul 45, vizavi de Biserica „Uspenia”, clădire reabilitată prin proiectul cu finanțare PHARE.

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
ninsoare puternică
1.7 ° C
1.7 °
0.5 °
91 %
2.1kmh
100 %
vin
2 °
sâm
1 °
Dum
1 °
lun
3 °
mar
2 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Multă lume încă nu s-a hotărât cu cine votează. O fi din cauza ofertei bogate.

EDITORIAL

Cu stupoare constatăm în aceste zile că în mizerabila „Ciorbă” (am făcut referire la Vladimir Ciorbă, soțul pesedistei Laura Vicol, unul din creierele acestei...

EPIGRAMA ZILEI

Tot votând răul cel mai mic N-am realizat nimic Așadar și prin urmare Încercăm cu ăla mare?   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...