Unul dintre cei mai apreciați artiști din județul Botoșani a decedat, la vârsta de 75 de ani.
Aurelian Antal a fost unul dintre cei mai titraţi artişti botoşăneni, reprezentând o adevărată emblemă a Dorohoiului, oraş în care a trăit și creat peste trei decenii. “A fost un om minunat, cu multe realizări în domeniul artistic, creatorul unei tehnici de pictură unice în lume, declarat cetățean de onoare al Dorohoiului. Dumnezeu să îl odihnească în pace! Condoleanțe familiei și celor care l-au iubit!”, este una dintre postările din mediul online.
După ce, ani la rând, a realizat sute de tablouri în ulei, în anul 1973 a descoperit o tehnică revoluţionară, care avea să-i schimbe, cu totul, destinul artistic: este vorba de tehnica pe care a numit-o ANTSOL (ANT de la Antal, SOL de la solvenţii organici şi reactivii chimici pe care-i foloseşte în realizarea lucrărilor).
Este vorba despre lucrări realizate pe foiţe de metal (foiţe de aur, de argint, de cupru, de platină etc.), peste care Aurelian Antal aplica reactivi chimici şi solvenţi organici, creând, culorile, prin intermediul reacţiilor chimice adiacente.
Dintre premiile şi medaliile cu care a fost recompensat, de-a lungul anilor, pentru activitatea şi performanţele sale,sunt: medalia de aur, la Leipzig, pentru cel mai deosebit set ceramic de cafea, medalia de excelenţă pentru design ambiental, la Bruxelles (1978); premiile I, pe ţară, la concursurile de creaţie industrială în domeniul ceramicii fine, între anii 1980-1988; medalia de bronz, pentru grafică, în anul 1992; premiul „Talerul de argint” în cadrul „Salonului de Toamnă” de la Cholet, în Franţa (1993); nominalizarea juriului din Cholet pentru noutate, în domeniul artelor plastice, datorită interpretării muzicale prin sculptură (1996); premiul I „Extraordinary”, obţinut la Madrid, în Spania (2005); premiul „Eminescu” şi medalia „Teiul de Argint” a Editurii Geea, pentru activitate în domeniul artelor vizuale (Botoşani, 2006).