La 18 ani după decesul Ieroschimonahului Dionisie Ignat a avut loc deshumarea osemintelor.
Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul a fost delegatul Patriarhiei Române în Athos, la evenimentul care a avut loc joi după-amiază. „În discuțiile pe care le-am avut cu părinții de la Vatopedu și cu un părinte gruzin, care a alcătuit slujba de scoatere a osemintelor Părintelui Dionisie Ignat am întâlnit cuvinte, pe care n-am putut să le contrazic, care vorbesc deja despre sfințenia lui. Părinții de aici vorbesc despre scoaterea din mormânt a «moaștelor» Părintelui Dionisie, iar chipul lui este zugrăvit în icoană”, a transmis pentru Radio Trinitas PS Timotei.
Slujba, care a avut loc joi de la ora 14.30, este una special pregătită, pentru că astfel de evenimente nu au loc foarte des. Textul a fost realizat de unul dintre părinții Mănăstirii Vatoped. „Slujba cuprinde, în mare, rânduieli și rugăciuni asemănătoare Parastasului, dar totuși diferite”, a detaliat PS Timotei amintind că sunt incluse troparele Sfântului Gheorghe și al Sfântului Dionisie Areopagitul.
Deshumarea Părintelui Dionisie Ignat a avut loc imediat după slujba Vecerniei oficiată în Chilia „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”- Colciu.
Părintele Dionisie Ignat propus să devină Sfânt
În luna mai s-au împlinit 18 ani de la plecarea la Domnul a Părintelui Dionisie Ignat, botoșănean de origine. El a fost contemporan cu Sfântul Ioan Iacob și cu Părinții Paisie Olaru și Cleopa Ilie.
La cea mai recentă ședință de lucru a Sinodului Mitropoliei Munteniei și Dobrogei, Patriarhul României a anunțat că va propune Patriarhiei Ecumenice canonizarea părinților Dionisie Ignat și Petroniu Tănase. Procesul de canonizare este ultima fază în cadrul procesului de recunoaștere a sfințeniei unei persoane în Biserică. În cadrul Bisericii Ortodoxe acest proces se mai numește și proslăvire.
Parintele Dionisie Ignat – Dumitru – s-a nascut pe 22 septembrie 1909, in comuna Vorniceni, judetul Botosani, intr-o familie de simpli agricultori. Tatal acestuia, Ioan, un om foarte credincios, moare de tanar. Credinciosul tata lasa in grija mamei opt copii.
La data de 6 septembrie 1926, tanarul Dumitru merge in Sfantul Munte Athos, avand atunci abia 17 ani. Prin mila lui Dumnezeu fata de cei dorniti de viata inalta, părintele a devenit unul dintre cei mai cautati indrumatori duhovnicesti din Muntele Athos.
„Unul dintre cei mai mari duhovnici ai Sfântului Munte Athos”
Parintele Dionisie Ignat a trecut la cele vesnice in luna 11 mai 2004, dupa 77 de ani de nevointa in Sfantul Munte Athos si 58 de ani ca duhovnic si mangaietor de suflete. In data de 12 mai 2004, intr-o zi de miercuri, Parintele Dionisie Egnat a fost inmormantat, ramanand insa in inimile multora drept „unul dintre cei mai mari duhovnici ai Sfantului Munte Athos”. De remarcat faptul ca printre cei care au fost prezenti la inmormantarea Ieromonahului Dionisie Ignat s-a numarat si actualul Regele Marii Britanii, Charles al III-lea, pe atunci prinț moștenitor.
Înncazul în care va fi canonizat, părintele Dionisie Ignat va fi al doilea Sfânt născut în județul Botoșani.