spot_img
vineri, noiembrie 22, 2024
HomeLocal BTBoala extrem de gravă pe care o poți contracta în Postului Crăciunului....

Boala extrem de gravă pe care o poți contracta în Postului Crăciunului. Medic: ”Duce la paralizie”

Postul Crăciunului este unul dintre cele mai mari posturi ale anului, acesta durând 40 de zile înaintea Sărbătorii Nașterii Domnului.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Odată cu curățarea fizică și spirituală, cu înlocuirea alimentelor de origine animală cu cele vegetale, în această perioadă nu trebuie să uităm de bolile infecțioase și să avem în continuare o igienă riguroasă.

Una dintre cele mai grave patologii infecțioase ce poate apărea în această perioadă este botulismul, o afecțiune extrem de gravă. Botulismul este provocat de o toxină produsă de Clostridium botulinum, care poate fi contactată prin ingestia de alimente contaminate sau dacă o rană deschisă intră în contact cu sporii acestei bacterii.

Tratamentul trebuie instituit precoce, întârzierea acestuia putând duce la paralizie, dificultăți de respirație și deces. Aproximativ 20% dintre cazurile suspecte de botulism sunt provocate de alimente ce conțin toxina botulinică identificată în conserve cu sfeclă, spanac, ciuperci, fasole verde, zacuscă, pește. Cu alte cuvinte chiar alimentele consumate cu predilecție în Postul Crăciunului, când sunt și cele mai multe dezlegări la pește.

Cel mai frecvent determină apariția acestei patologii produsele ce conțin pește afumat și sărat, miere preparată în condiții de anaerobioză, toate acestea fiind propice pentru producerea toxinei botulinice.

Simptome diferite, aceeaşi boală

Simptomele diferă în funcție de poarta de intrare, pot apărea într-un interval cuprins de la câteva ore, la 1-2 sau chiar după mai multe zile de la ingestia alimentului contaminat. “Pacienții prezintă greață, vărsături, scaune diareice sau constipație, dureri abdominale intense, atonie, paralizie a membrelor, vedere încețoșată, paralizii ale nervilor faciali, stare de somnolență, dificultăți motorii, probleme respiratorii”, a spus medicul Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase Iași. În cazul în care pacientul prezintă oricare dintre simptomele menționate mai sus, trebuie să conștientizeze faptul că prezența la medic este obligatorie.

Totodată nu trebuie uitate modificările de temperatură, sau chiar condițiile meteorologice. Ploile, ninsorile, umezeala și frigul vor caracteriza următoarea perioadă. Aceasta este propice pentru dezvoltarea virozelor respiratorii, a bronșitelor acute, pneumoniilor și pentru apariția gripei.

„Pentru o siguranță maximă, recomandăm fierberea alimentelor la o temperatură de 120 o C sub presiune. Sub această temperatură realizăm doar distrugerea neurotoxinei și a bacteriei, forma vegetativă rămânând activă”, a mai spus medicul Florin Roşu.

Pentru a preveni cele enumerate mai sus trebuie:

• să ne vaccinăm antigripal!
• să avem o igienă riguroasă (a mâinilor, a alimentelor pe care le ingeram: legume, fructe);
• să menținem mediul în care locuim, lucrăm, gătim curat și dezinfectat;
• să evităm alimentele cu potențial de risc (zacuscă pe bază de pește, pește afumat, pește crud, mierea de albine, conserve cu ton, sfeclă, ciuperci, fasole verde, etc.);
• să folosim apă curată din surse verificate periodic;
• să fierbem corect conservele preparate în casă (se recomandă sterilizarea prin fierbere timp de cel puțin 30 min);
• păstrarea în condiții de igienă a peștelui crud;
• manevrarea în condiții igienice a mierii de albine de către producator;
• a nu gusta conservele pentru a vedea dacă sunt bune, în condițiile în care mirosul este neplăcut, dacă ambalajele prezintă un aspect bombat sau dacă avem cunoștință despre faptul că au fost depozitate la o temperatură incorectă (atenție la termentul de valabilitate al produselor!).

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
cer fragmentat
-0.6 ° C
-0.4 °
-1.7 °
80 %
0.5kmh
84 %
vin
4 °
sâm
2 °
Dum
2 °
lun
4 °
mar
3 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Multă lume încă nu s-a hotărât cu cine votează. O fi din cauza ofertei bogate.

EDITORIAL

Cu stupoare constatăm în aceste zile că în mizerabila „Ciorbă” (am făcut referire la Vladimir Ciorbă, soțul pesedistei Laura Vicol, unul din creierele acestei...

EPIGRAMA ZILEI

Tot votând răul cel mai mic N-am realizat nimic Așadar și prin urmare Încercăm cu ăla mare?   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...