Un om de afaceri care de-a lungul anilor a controlat mai multe societăți comerciale prospere din Botoșani, a scăpat de un dosar penal în care era acuzat de evaziune fiscală, după ce a intervenit prescripția răspunderii penale. Dumitru Amișculesei și un apropiat de-al său, Adrian Sandu Pașcu, au fost trimiși în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoșani în aprilie 2019, după o anchetă începută în 2014.
Facturi emise în fals
În cazul lui Amișculesei, anchetatorii au reținut că în perioada 2009 – 2010 acesta ar fi emis în fals și a dispus înregistrarea în evidența contabilă a societății Cyprinus SRL Răchiți a două facturi fiscale ce nu aveau la bază operațiuni reale. Prin intermediul acestora se atesta faptul că ar fi achiziționat de la o altă firmă două linii de producere biodiesel, în valoare totală de 2.550.000 lei (sumă fără TVA), cauzând bugetului de stat un prejudiciu în sumă de 261.269 lei, reprezentând taxa pe valoare adăugată deductibilă.
De asemenea, s-a reținut că, în perioada ianuarie 2012 – aprilie 2013, în calitate de administrator al firmei din Răchiți, Amișculesei a emis în fals facturi fiscale de livrare către alte două societăți de părți componente din liniile de producere și depozitare biodiesel, care le-au înregistrat la rândul lor, deși facturile ce nu aveau la bază operațiuni reale, cauzând bugetului consolidat al statului un prejudiciu în sumă totală de 244.176 lei, reprezentând taxa pe valoare adăugată deductibilă.
Cu privire la Adrian Sandu Pașcu, polițiștii și procurorii au reținut că, în perioada lunii mai 2011, în calitate de administrator al unei firme, a dispus înregistrarea în evidența contabilă a societății a două facturi fiscale emise în fals de către Cyprinus SRL Răchiți și care nu aveau la bază operațiuni reale, reprezentând achiziții de părți componente din linia de producere, depozitare și livrare biodiesel, cauzând bugetului de stat un prejudiciu în sumă de 37.800 lei, reprezentând taxa pe valoare adăugată deductibilă.
Faptele s-au prescris
Cercetările au plecat de la o sesizare penală făcută chiar de Administrația Finanțelor Publice Botoșani, în februarie 2014, doar că investigațiile s-au derulat până în 2019. Este drept, a fost nevoie de o expertiză contabilă, dar și de o serie de constatări criminalistice. Dosarul a fost trimis în judecată și a ajuns pe rolul Tribunalului Botoșani în 2019, anchetatorii vorbind de un presupus prejudiciu adus bugetului de stat în valoare de peste 500.000 de lei.
Procesul a durat până luni, 7 noiembrie a.c., când magistrații Tribunalului Botoșani au dispus încetarea procesului penal din cauza prescrierii faptelor, soluția fiind dispusă în baza unei decizii a Curții Constituționale care a statuat faptul că în perioada 2018 – 2022 prescripția specială a răspunderii penale nu a funcționat. Prin urmare, infracțiunile reținute în sarcina celor doi s-au prescris ca urmare a trecerii timpului. Cu toate că a constatat prescripția răspunderii penale, Tribunalul i-a obligat pe inculpați să achite prejudiciile constatate, menținând sechestrele impuse pe bunuri ale acestora. Hotărârea poate fi contestată la Curtea de Apel.
Potrivit Codului penal, constituie infracțiuni de evaziune fiscală și se pedepsesc cu închisoare de la 2 la 8 ani evidențierea în actele contabile sau în alte documente legale a cheltuielilor care nu au la bază operațiuni reale sau evidențierea altor operațiuni fictive. Prin urmare, aplicând decizia Curții Constituționale, pentru a se putea dispune o sentință de condamnare, procesul trebuia să se încheie în maxim opt ani de la comiterea faptelor. Cum infracțiunile reținute au fost comise în intervalul 2011 – 2013, faptele s-au prescris în urmă cu un an.
Amnistie în masă după o decizie a CCR
Doar că Dumitru Amișculesei nu este singurul beneficiar de pe urma deciziei CCR. La nivel național, cei din justiție vorbesc de o adevărată „amnistie” pentru toți cei care făceau obiectul unor anchete în dosarele vechi, care au comis faptele cu mai mulți ani în urmă sau cei care se judecă de ani de zile și așteptau ultimul termen al proceselor.
În toate aceste cazuri, procurorii sau judecătorii vor trebui să dispună clasarea dosarelor sau încetarea proceselor penale.
Serie de procese pentru infracţiuni economice
Administrator la mai multe firme din municipiu, Dumitru Amişculesei a fost închis în Penitenciarul Botoșani la mijlocul lui martie 2014, după ce a fost condamnat la doi ani de închisoare pentru spălare de bani în urma afacerii „Mary Com” derulată în toamna lui 2001, când a vândut fictiv societatea cu același nume unui cetățean ceh. Inițial, el a fost acuzat și de evaziune însă pe durata procesului faptele s-au prescris.
Ulterior, în ianuarie 2016, el s-a mai ales cu o condamnare de trei ani închisoare cu executare pentru evaziune fiscală, producere de produse accizabile în afara unui antrepozit fiscal autorizat, deținere ilegală de băuturi spirtoase și asociere în scopul săvârșirii unor infracțiuni. Era vorba de dosarul „Alcoolul”, în care Amișculesei a fost acuzat că a vândut băuturi contrafăcute obținute dintr-un alcool industrial.
Afacerea a picat la începutul lui 2011, când procurorii și polițiștii au descins în mai multe locații folosite de omul de afaceri și apropiații acestuia. Ancheta a indicat că numai în intervalul septembrie 2010 – ianuarie 2011, perioadă în care afacerile familiei Amişculesei s-au aflat sub lupa anchetatorilor, s-ar fi produs peste 440 de tone de băuturi alcoolice, care au fost vândute pe piața neagră. Închis pentru a doua oară, el a fost eliberat condiționat după ce a obținut contopirea pedepselor. Acum, dosarul închis de magistrații Tribunalului Botoșani, ca urmare a prescrierii faptelor, ar fi ultimul din această serie neagră în care omul de afaceri a fost acuzat de infracțiuni economice.