Clusterul Regional Inovativ de Bioeconomie Suceava-Botoșani a lansat vineri, 4 noiembrie a.c., primul proiect pentru siguranță alimentară. Este vorba de „BIO SAFE LAB”, un proiect care presupune înființarea unui laborator de cercetare interdisciplinară pentru analiza calității, siguranței și identificarea falsificării alimentelor. Valoarea totală a proiectului este de 4.379.531,57 lei din care valoarea totală eligibilă este de 4.094.005,05 lei. Contractul de finanțare a fost semnat cu Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării, în calitate de Organism Intermediar pentru Cercetare pentru Programul Operațional Competitivitate 2014-2020.
Vor fi achiziţionate echipamente de zeci de mii de euro
Obiectivul general al proiectului îl reprezintă creșterea capacității de cercetare, dezvoltare și inovare în domeniul de specializare inteligentă Bioeconomie. „Acest proiect se va desfășura pe parcursul a 14 luni, cea mai importantă activitate care se va desfășura cel mai mult de-a lungul anului viitor fiind cea de achiziție echipamente. 20.000 de euro vor fi investiții private, suportate de către membrii cluster-ului, iar 30 de întreprinderi vor beneficia de facilitățile pe care le vom dezvolta în cadrul acestui laborator.
În total vor fi 74 de echipamente pe cele trei componente, 20 de echipamente pe cercetare microbiologică, 34 de echipamente pe cercetare fizico-chimică și alte 20 de echipamente pe cercetare biologie moleculară și analize genetice, fiind probabil singurul laborator de acest tip din Regiunea Nord-Est, pentru anumite analize chiar din țară”, a spus directorul de proiect pentru elaborarea documentației, prof. univ. dr. ing. Mircea Oroian, decanul Facultății de Inginerie Alimentară din cadrul Universității „Ștefan cel Mare” Suceava.
Clusterul Regional Inovativ de Bioeconomie Suceava-Botoșani este în fapt o asociație formată din Universitatea „Ștefan cel Mare” Suceava, ca mediu de cercetare, din 12 agenți economici, care vor fi primii beneficiari, la care au aderat și din autoritățile publice din județele Botoșani și Suceava respectiv Primăria Suceava, Consiliul Județean (CJ) Suceava, Primăria Botoșani, CJ Botoșani precum și Camerele de Comerț din cele două județe.
Laboratorul va fi folosit atât de agenții economici, cât și de consumatori, pentru verificarea calității produselor, mai ales că la produsele afumate au apărut mai multe arome, fiind folosit așa-zisul „fum lichid”, care ar fi periculos pentru sănătate. Totodată, laboratorul va putea face analize microbiologice.