Tinerii care se află într-un centru de plasament și au împlinit 18 ani, dar merg la şcoală sau muncesc, vor primi de la stat suma de 2.522 de lei până la împlinirea vârstei de 26 de ani. Totodată, persoanele care au copii în plasament vor primi lunar 420 de lei pentru fiecare copil, în plus faţă de alocația lunară de plasament.
Atât alocația, cât și indemnizația lunară de sprijin se solicită pe bază de cerere, care cuprinde lista copiilor aflaţi în plasament/ plasament în regim de urgenţă/ tutela. Cererea trebuie însoţită de copia actului de identitate al solicitantului, a certificatului de naştere al copilului ori a actului de identitate al acestuia, în cazul în care a împlinit vârsta de 14 ani. După caz, este necesară și copia dispoziţiei conducătorului direcţiei generale sau a hotărârii comisiei pentru protecţia copilului ori a instanţei de judecată, inclusiv ordonanţa preşedinţială.
Ordinul comun între Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse şi Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale privind aprobarea procedurii de stabilire şi plată a alocaţiei lunare de plasament, a indemnizaţiei de sprijin şi a indemnizaţiei pentru tineri a fost publicat în Monitorul Oficial si este deja in vigoare.
Indemnizație pentru tinerii instituționalizați care continuă să studieze
Indemnizația lunară pentru tinerii majori care își continuă școala într-o formă de învățământ la zi sau care și-au găsit un loc de muncă este de 2.522 de lei. Suma va fi încasată pe toată durata continuării studiilor sau pe toată durata cât tinerii care fac dovada că au un loc de muncă, dar, doar până la vârsta de 26 de ani.
Noile indemnizații, pe lângă alocația lunară de plasament, se acordă de la bugetul de stat, prin Ministerului Muncii și Solidarității Sociale.