spot_img
vineri, noiembrie 22, 2024
HomeLocal BTCapcane pentru șoferi pe un drum național. Utilajele și muncitorii au dispărut....

Capcane pentru șoferi pe un drum național. Utilajele și muncitorii au dispărut. Asfalt mutat de pe un drum pe altul (video)

Asfaltările pe întreținere făcute în județ de Direcția Regională de Drumuri și Poduri (DRDP) Iași au început să ridice mari semne de întrebare. Asta după ce un drum național din județ a ajuns să fie plin de capcane pentru șoferi, la numai câteva săptămâni după ce mai multe oficialități locale au anunțat cu mare pompă începerea asfaltării. Este vorba de drumul național 29 A, cel care ar urma să lege municipiul Dorohoi de Suceava, prin comuna Vârfu Câmpului.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

De aproape o săptămână, după ce s-a turnat o parte din asfalt, dinspre Dorohoi spre Vârfu Câmpului, utilajele și muncitorii au dispărut. „Au făcut niște fotografii că începe marea asfaltare, dar de o săptămână nu mai vezi picior de muncitor, nici utilaje, nici lopeți. La un moment dat au început să scoată plăcile din beton, după care au adus pământ cu niște pietroaie și au tasat, iar acum au rămas niște cratere, în care ne stricăm mașinile. După asta au renunțat în a mai scoate plăcile din beton și au realizat că e mai bine să le taseze. În schimb, au decopertat în vreo patru zone și le-au lăsat așa. Nu mai sunt nici măcar indicatoarele că sunt lucrări în zonă”, a povestit un botoșănean care circulă zilnic pe acest drum. De partea cealaltă, în județul Suceava, lucrările au ajuns până aproape de Adâncata, iar lucrările se apropie de finalizare.

În urmă cu aproape o lună, cei de la Direcția Regională de Drumuri și Poduri Iași anunțau lucrări pregătitoare în vederea așternerii covorului asfaltic pe DN 29A Suceava – Zvoriștea. Atât. Ulterior, însă, lucrările au început și dinspre Dorohoi spre Vârfu Câmpului, dar acum s-au oprit. „Este important că atât ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu, cât și conducerea Direcției Regionale de Drumuri și Poduri Iași au înțeles importanța refacerii infrastructurii rutiere de pe acest drum național și așa cum au promis în urmă cu câteva săptămâni, s-au demarat lucrările de reabilitare pe tot traseul de la Dorohoi și până la Suceava. În acest moment sunt mai multe echipe care lucrează pe tot acest tronson si două utilaje care au început asfaltarea din puncte diferite. Apreciez faptul că și constructorul a înțeles că trebuie să finalizeze urgent reabilitarea drumului, beneficiind încă de vremea favorabilă pentru astfel de lucrări”, transmitea atunci deputatul PSD Dan Șlincu. De altfel, lucrările au început după ce social democrații din județ au avut mai multe întâlniri atât cu ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu, cât și cu Florin Gavril, consilier de stat al viceprim-ministrului Grindeanu, și reprezentanți ai Direcției Regionale de Drumuri și Poduri (DRDP) Iași, conduși de directorul general regional, Ovidiu-Mugurel Laicu, unde au discutat despre necesitatea urgentării reabilitării drumului național Dorohoi-Suceava.

Doar că toate acestea se băteau cap în cap cu alte planuri și lucrări. Astfel, DN 29A era prevăzut să intre în modernizare din 2024. Asta pentru că drumul național figura într-un proiect mai amplu ce viza realizarea unor conexiuni rutiere între Punctul de Trecere a Frontierei Racovăț, Dorohoi, iar mai apoi spre Suceava. Șoseaua urma să fie lărgită și consolidată pentru a putea face față traficului greu. În plus, podul de peste Siret, care va împlini anul viitor 90 de ani de la execuție, nu mai prezintă siguranță în exploatarea și s-a pus în discuție construcția unuia nou. De altfel, pe pod a fost instituită o restricție de tonaj și o limitare de viteză, din cauza pericolelor. Doar că s-a renunțat la acel calendar oficial și a decis să se intervină acum. Astfel, în județul vecin ar urma să fie „modernizați” 20 kilometri, după cum a anunțat Gheorghe Flutur, președintele CJ Suceava. Doar că lucrările au început și dinspre Dorohoi spre Vârfu Câmpului. Dalele din beton au început să fie sparte pentru profilarea sectorului de drum, ulterior urmând să fie turnate două straturi de asfalt. Cum s-a ajuns la această soluție, în prag de iarnă, este greu de spus întrucât reprezentanții DRDP Iași nu au venit cu nicio explicație. Prin urmare, nu se știe dacă lucrările sunt de întreținere/reparații sau de modernizare, nici dacă a fost organizată licitație pentru desemnarea executantului. Cert este că, dacă ar fi vorba de lucrări de întreținere, ele vor fi garantate timp de trei-patru ani, interval în care drumul nu va mai putea fi inclus într-un proiect de investiții.

În schimb, anul trecut cei de la DRDP Iași anunțau că un alt drum național din județ, DN 29B, Botoșani-Dorohoi urma să intre în reparație. Șoseaua era bugetată pe capitolul „întreținere periodică-covoare asfaltice” și chiar se declanșase procedura de licitație pentru un acord-cadru cu valabilitate de trei ani. Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) alocase pentru acest drum șase milioane de lei și urmau să se așterne covoare asfaltice noi pe 13,8 kilometri, adică pe 37% din întreaga lungime de 37 kilometri. Asfaltul urma să fie turnat pe două tronsoane, unul de 7 și celălalt de 6,8 kilometri, ambele aflate în apropierea celor două municipii. Doar că asfaltul a fost turnat abia anul acesta și nu pe cele două tronsoane, ci pe unul singur. Cel de 6,8 kilometri dinspre Dorohoi spre Văculești. În schimb, pe tronsonul de 7 kilometri de la Cătămărăști Deal la Cucorăni, asfaltul nu a mai ajuns. Cum lucrările au fost făcute de societatea Conrec SRL, cea care a lucrat zilele trecute și pe tronsonul Dorohoi – Vârfu Câmpului, sunt voci care spun că asfaltul de la Cătămărăști spre Cucorăni a ajuns de fapt pe DN 29 A, adică de la Dorohoi spre Vârfu Câmpului.

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
cer acoperit de nori
0.6 ° C
1.6 °
0.6 °
75 %
1.6kmh
100 %
vin
2 °
sâm
1 °
Dum
1 °
lun
3 °
mar
2 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Multă lume încă nu s-a hotărât cu cine votează. O fi din cauza ofertei bogate.

EDITORIAL

Cu stupoare constatăm în aceste zile că în mizerabila „Ciorbă” (am făcut referire la Vladimir Ciorbă, soțul pesedistei Laura Vicol, unul din creierele acestei...

EPIGRAMA ZILEI

Tot votând răul cel mai mic N-am realizat nimic Așadar și prin urmare Încercăm cu ăla mare?   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...