Consiliul Județean (CJ) Botoșani și Spitalul Județean „Mavromati” vor semna un nou acord de parteneriat pentru obținerea unei finanțări, de data aceasta prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Este vorba de un proiect privind prevenirea infecțiilor nosocomiale în Spitalul Județean. Proiectul ar urma să fie depus pe Componenta 12 Sănătate I2. Dezvoltarea infrastructurii spitalicești publice. Estimat la aproape 20 de milioane de lei, adică echivalentul a aproape 4 milioane de euro, proiectul propune îmbunătățirea accesului populației la servicii medicale de calitate şi la standarde europene, prin achiziționarea de echipamente destinate reducerii riscului de infecții nosocomiale. Totodată, se urmărește prevenirea și limitarea fenomenului de rezistență la antimicrobiene și a infecțiilor asociate asistenței medicale, la Spitalul Județean.
Decizia a fost luată luni, pe 31 octombrie a.c., în cadrul ședinței ordinare a CJ, când aleșii județeni au aprobat proiectul, cheltuielile estimative legate de implementarea proiectului și acordul de parteneriat. Banii ar urma să fie asihurați prin PNRR, dar CJ se obligă să asigure toate sumele reprezentând cheltuieli conexe ce pot apărea pe durata implementării proiectului.
Astfel, potrivit unui raport de analiză anuală a infecțiilor asociate asistenței medicale pe anul 2021, depus de reprezentații Spitalului Județean „Mavromati”, rata infecțiilor nosocomiale ar fi fost de 1,86%, rata infecțiilor Clostridium difficile de 33,16%, rata infecțiilor cu microorganisme MDR depistate și declarate de 0,84% raportat la pacienții externați din cadrul secțiilor în care au fost depistate cazurile și de 0,63% raportat la pacienții externați din cadrul spitalului. Asta la un număr de 4.925 probe analizate de microbiologie și un grad de ocupare al unității sanitare de 42,03 %.
Consilierul județean liberal Viorel Iliuță a apreciat depunerea proiectului și a considerat că acesta ar putea rezolva o problemă foarte importantă cu care se confruntă sistemul medical românesc. „Dacă la Botoșani rata infecțiilor nosocomiale este de 1,86 la sută, peste media națională, la nivel european media este undeva la 7 la sută. Asta înseamnă că, probabil, managerii din sistemul medical românesc suferă de lipsa de abordare corectă sau subestimează impactul. Eu am citit într-un raport de specialitate că aceste infecții nosocomiale au ucis în România, în medie, cam cinci oameni pe zi. De aceea, mie mi se pare foarte important să fim de acord cu acest proiect și să-l votăm, dar am o rugăminte și pentru doamna manager – să analizeze cu foarte mare atenție și să verifice dacă, într-adevăr, aceasta este rata reală a infecțiilor nosocomiale, pentru că eu personal mă îndoiesc”, a punctat Viorel Iliuță.
La final, proiectul a fost adoptat cu unanimitate de voturi.
Potrivit ultimului raport, în primele opt luni ale anului 352 de pacienți care au ajuns în spital anul acesta s-au îmbolnăvit din cauza infecțiilor nosocomiale. Raportată la cele peste 40.000 de internări, cifra pare infimă. Cele mai multe persoane infectate au fost pe Secția de Terapie Intensivă. Ca o comparație cu cifrele din urmă cu 5-6 ani, infecțiile raportate acum sunt mult mai multe. Anul trecut, de exemplu, Spitalul Județean a raportat 547 de cazuri, cele mai multe – 166 – fiind înregistrate în perioada ianuarie – martie. Cadrele medicale spun că acum cazurile se și raportează, nu se ascund sub alte afecțiuni, cum se făcea în trecut. În 2017, de exemplu, în primele cinci luni ale anului au fost înregistrate 42 de infecții asociate asistenței medicale.