Ministerul Educației a publicat lista finală cu beneficiarii programului național ”Bani de Liceu”. Județul Botoșani se află pe locul 3 în top, cu cei mai mulți beneficiari, având 1.285 de elevi. Fruntaș este județul Suceava, cu 2.708 de beneficiari. Pe locul doi se afla județul Iași, cu 1.985 de elevi. La polul opus, cei mai puțini beneficiari sunt din municipiul București, cu doar 68 de elevi care beneficiază de acest sprijin.
Ministerul Educaţiei desfășoară, începând cu anul 2004, Programul naţional de protecţie socială. Prin intermediul acestui program este acordat un sprijin financiar elevilor din învățământul liceal în vederea continuării/finalizării studiilor.
Pentru anul școlar 2022-2023, în funcție de bugetul acordat de Ministerul Educației, 20.498 de elevi, egal cu numărul solicitanților eligibili, vor fi beneficiarii acestui program național de protecție socială.
Prin acest program, Ministerul Educației sprijină financiar familiile unde există un venit brut lunar pe membru de familie, realizat în ultimele 3 luni anterioare depunerii dosarului, de maximum 500 lei. Liceeni din această categorie socială beneficiază lunar de un cuantum de 250 de lei, menit să le asigure accesul la educație.
Tinerii eligibili bursei „Bani de liceu” nu pot beneficia și de bursă socială, potrivit art. 10 din Hotărârea de Guvern nr. 1.488 din 9 septembrie 2004: „Beneficiarii Programului național de protecție socială “Bani de liceu” nu pot beneficia în același timp și de bursă socială”.
Potrivit ordinului 5.379 din 7 septembrie 2022, cel care stabilește criteriile pentru acordarea burselor școlare, menționează la art. 19 alin. (4) că „elevii care beneficiază de sprijinul financiar „Bani de liceu” sau „Euro 200” pot obține bursă de studiu/merit/performanță/ajutor social, dacă îndeplinesc criteriile prevăzute în prezentul ordin”.