Un bărbat care și-a amenajat un atelier de dezmembrări auto s-a ales cu o amendă de 10.000 de lei, dar și cu un dosar penal. Asta după un control comun al comisarilor de mediu și al polițiștilor.
Măsurile au fost dispuse după un control comun care a avut loc pe 13 octombrie, în satul Draxini, comuna Bălușeni. Ce au găsit acolo echipele de control a întrecut orice închipuire. De la mașini pregătite pentru dezmembrare, până la piese și subansambluri scoase deja de pe autovehicule, dar și substanțe periculoase. Zona a fost transformată într-un cimitir auto.
Aspectele au ieșit la iveală în urma unei acțiuni organizată în baza planului de intervenție „Ozonul 2022”. Încheiat între Ministerul Afacerilor Interne – Inspectoratul General al Poliției Române și Ministerul Mediului Apelor și Pădurilor – Garda Națională de Mediu, planul comun de acțiune urmărește respectarea legislației privind regimul substanțelor și deșeurilor periculoase. Astfel, echipe din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean – Serviciul Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase și Garda de Mediu Botoșani au efectuat verificări pe raza județului Botoșani pe linia legalității operațiunilor cu deșeuri periculoase.
Controalele au avut loc atât la persoane fizice, cât și la persoane juridice care comercializează, dețin și utilizează substanțe ce diminuează stratul de ozon sau gaze fluorurate cu efect de seră. În urma acestor verificări, a fost identificată o persoană fizică care desfășura activități de colectare și tratare (dezmembrare) vehicule scoase din uz, fără a deține autorizație de mediu.
Sancțiune în valoare de 10.000 lei
„Pe amplasament s-au identificat atât deșeuri periculoase cât și deșeuri nepericuloase colectate fără a respecta condițiile minime impuse de legislația de mediu. S-au stabilit în sarcina persoanei fizice identificate șapte măsuri cu termen, în vederea remedierii neconformităților constatate, și s-a aplicat, conform prevederilor legale, o sancțiune în valoare de 10.000 lei”, a arătat Cristina Kashyap, șeful Comisariatului de Mediu al Județului Botoșani.
Totodată, polițiștii continuă cercetările sub aspectul comiterii infracțiunilor de nesupravegherea şi neasigurarea depozitelor de deşeuri şi substanţe periculoase și neluarea măsurilor de eliminare totală a substanţelor şi preparatelor periculoase care au devenit deşeuri, urmând ca în funcție de rezultate să fie dispuse și eventuale alte măsuri.