Botoşănenii de toate vârstele sunt aşteptaţi, duminică, pe Pietonalul Unirii, pentru a lua parte la un curs pe cât de inedit, pe atât de important.
Mai multe echipaje medicale de urgenţă de la SMURD şi Ambulanţă vor organiza cursuri de prim ajutor şi resuscitare pentru botoşăneni. Aceştia vor învăţa să intervină corect în situaţii limită. Manifestarea este organizată cu ocazia Zilei Europene a Resuscitării şi va avea loc în faţa Muzeului Judeţean. Evenimentul va avea loc în intervalul orar 12-16, duminică, 16 octombrie. „Noi îi aşteptăm pe toţi, cu mic cu mare, să vină alături de noi la acest eveniment. Îi vom avea alături şi pe colegii de la Serviciul Judeţean de Ambulanţă. Împreună vom arăta celor prezenţi manevrele de bază pentru resuscitarea unei persoane. Sper ca oamenii să asimileze aceste informaţii, vitale pentru a creşte rata de supravieţuire. Pentru a se simţi oameni, pentru a se simţi eroi, pentru a le creşte încrederea în sine şi pentru a ne ajuta şi pe noi când vin în contact cu astfel de cazuri”, a precizat medicul primar în medicina de urgenţă Ramona Elena Guraliuc, şeful UPU-SMURD
Anual, în România, peste 10.000 de oameni suferă un stop cardio-respirator în afara spitalelor, deci fără a putea beneficia de asistenţă medicală imediată. Numai una din şase victime primeşte ajutor de urgenţă din partea semenilor. Victimele au nevoie de manevre de resuscitare în cel mai scurt timp posibil, deoarece resuscitarea asigură un debit cardiac mic, dar esenţial, către inimă şi creier.
Ziua europeană a resuscitării
Victimele unui stop cardio-respirator au nevoie de manevre de resuscitare în cel mai scurt timp posibil, deoarece resuscitarea asigură un debit cardiac mic, dar esenţial către inimă şi creier.
Educația privind acordarea primului ajutor ar trebui să înceapă de la o vârstă cât mai fragedă. Dobândirea tehnicilor de resuscitare poate face diferența dintre viață și moarte în numeroase situații.
Ziua europeană a resuscitării este marcată la 16 octombrie, în vederea educării populaţiei în privinţa acordării primului ajutor unei persoane care a suferit un stop cardiac. Scopul este de a reduce numărul de decese înregistrat din această cauză.
Aceasta a fost marcată pentru prima dată în anul 2013, la iniţiativa Consiliului European de Resuscitare (ERC). Asta după ce, la 14 iunie 2012, Parlamentul European a solicitat organizarea unei săptămâni de informare în întreaga Europă, cu privire la acordarea primului ajutor unei persoane care a suferit un stop cardiac şi la tehnicile de resuscitare.