Sărbătorile Iașului, cu serbarea Sfintei Cuvioase Parascheva, este perioada cea mai așteptată de credincioșii din întreaga țară. Cel mai mare pelerinaj a început sâmbătă dimineața, la ora 6.00, când racla cu moaștele Sfintei Parascheva, cunoscută ca fiind ocrotitoarea Moldovei, a fost purtată pe umeri de preoți și depusă pe baldachinul de flori, de pe esplanadă.
Pentru a nu umbri frumusețea sărbătorilor, având în vedere că bolile nu țin cont de sărbătoare, medicii transmit câteva sfaturi pelerinilor.
Pentru țoți credincioșii, și mai ales pentru pelerinii care vin de departe și cu siguranță vor sta ore bune la rând, este important de știut că organismul trebuie pregătit pentru pelerinaj. Mai exact: perioada care precede călătoriei la Iași trebuie să fie una de odihnă și alimentație echilibrată, bogată în proteine, grăsimi, glucide și vitamine obținute din fructe și legume.
Pentru cei care vin cu mâncare la pachet să se asigure că acesta conține alimente neperisabile și să nu uite să consume lichide. Cei care iau tratament pentru boli cronice să nu uite medicația acasă și să respecte administrarea acestora. Persoanele care prezintă simptome de boală respiratorie să folosească mască de protecție.
„Este un gest responsabil din partea acestora cat și pentru ceilalți din jur. De asemenea să anunțe personalul medical care, cu siguranță monitorizează desfășurarea fără incidente a pelerinajului, pentru a primi ajutor și recomandări”, a transmis medicul Florin Roşu, managerul Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi.
Fiecare să aibă în bagaj îmbrăcăminte mai groasă și o pelerină de ploaia sau o umbrelă. Confortul termic, alimentația și hidratarea ajută organismul să facă fața oboselii care cu siguranță se acumulează după călătorie și apoi pelerinaj.