Penitenciarul Botoșani continuă lucrările pentru construcția unor noi pavilioane destinate deținuților. Unitatea de detenție urmează să obțină autorizația de construire a unui pavilion cu 80 de locuri, în imediata apropiere a Secției de psihiatrie din cadrul Spitalului Județean „Mavromati”.
Investiție în valoare de 2 miliarde de euro
Investiția se ridică la aproape 2 milioane de euro și cuprinde în fapt realizarea unui nou corp de clădire, care va asigura 80 de locuri de deținere. Pentru acest lucru, Penitenciarul a trebuit să solicite și un acord de vecinătate din partea Consiliului Județean, în subordinea căruia se află Spitalul Județean. Asta pentru că, pe perioada construcțiilor, va fi nevoie de realizarea unui nou gard provizoriu între cele două instituții.
Investiția propusă se va realiza la extremitatea sudică a Penitenciarului Botoșani și cuprinde mai multe lucrări. Astfel, vor fi demolate mai multe clădiri vechi, dar și gardul vechi, urmând să fie ridicate pavilionul nou de detenție și un foișor de pază. Pavilionul nou de detenție va avea parter și două etaje și va avea circa 12 metri înălțime, în timp ce foișorul de pază va fi amplasat la limita de proprietate. Gardul vechi va fi înlocuit cu o nouă împrejmuire din beton armat, care va avea înălțimea de 6 metri.
Pavilion cu capacitate de 320 de locuri
Penitenciarul Botoșani a fost cuprins și în parteneriatul din cadrul proiectului CORRECTIONAL, inițiat de către Administrația Națională a Penitenciarelor prin Mecanismul Financiar Norvegian 2014 – 2021. Proiectul prevede construirea unui nou pavilion de deținere cu o capacitate de 320 de locuri.
Vor fi asigurate spații pentru custodierea persoanelor private de libertate, Pavilionul central va cuprinde camere de câte 6 paturi, săli de mese și spații de autogospodărire, spații multifuncționale destinate activităților de educație și asistență psihosocială. Totodată, va fi amenajat un teren de sport, o sală pentru activități sportive, sector vizită, curți de plimbare și alte spații adiacente.
Obiectivul vizează în primul rând realizarea unei etape de tranziție dintre viața în detenție și revenirea în comunitate. Practic, înainte de a fi eliberați, deținuții vor ajunge într-un complex în care vor învăța și vor exersa diverse activități cotidiene – să își prepare singuri hrana, să își spele singuri hainele, să întrețină curățenia, etc. În urma celor două programe, Penitenciarul Botoșani ar urma să asigure 400 de noi locuri de detenție.