Suprafața agricolă afectată de secetă a ajuns la nivel naţional la 761.346 de hectare din 38 de județe. Potrivit raportării centralizate de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale din suprafața afectată de secetă, 189.977 de hectare au fost recoltate cu grâu și triticale, 29.994 de hectare cu orz, orzoaică, ovăz, secară, 26.805 hectare cu rapiță, 297.568 de hectare cu porumb, 148.444 de hectare cu floarea soarelui, circa 23.121 hectare cu plante furajere, 23.129 de hectare cu soia.
Județul Botoșani se află şi el printre cele 38 de judeţe afectate de seceta prelungită. Culturile predominante la noi în județ sunt cele de porumb și floarea soarelui.
Reprezentanţii Direcţiei Agricole spun, însă, că, în prezent, la nivelul judeţului situaţia este sub control. „În momentul de față, după estimările meteorologilor și analizele și studiile care sunt făcute în momentul de față, astăzi, 4 octombrie 2022, avem în straturi 0-20, o aprovizionare optimă pentru dezvoltarea culturilor înființate. Deci, în momentul de față, pe întreg arealul zonelor de cultură conform statisticilor și conform determinărilor meteorologilor, în județul Botoșani avem în stratul 0-20 o aprovizionare optimă”, a declarat Cristian Delibaș, director executiv al Direcției pentru Agricultură Județeană (DAJ) Botoșani.
„Suntem în plină campanie de evaluare a fenomenului”
Declaraţiile sale, vin însă în contextul în care luna septembrie a adus ploi, fapt care este încurajator pentru lucrările și culturile specifice acestui anotimp. De asemenea şeful agriculturii botoşănene a precizat că situaţia din teren este analizată în mod constant.
„Suntem în plină campanie de evaluare a fenomenului, sunt comisii mixte în teren formate din specialiști APIA, Direcția Agricolă și ai Unităților Administrative a Primăriilor sunt în teren, evaluează și la finalul campaniei de monitorizare și evaluare vom prezenta autorităților competente cifrele în urma evaluărilor”, arată Cristian Delibaș, director executiv al Direcției pentru Agricultură Județeană(DAJ) Botoșani.
În luna august reprezentanţii DAJ spuneau că lipsa precipitațiilor a lovit atât în culturile înființate în toamna anului 2021, cât și în cele din primăvara acestui an. Tot atunci Cristian Delibaş spunea că au fost depuse rapoarte operative de la 72 de unități administrativ-teritoriale cu o suprafață totală declarată de 29.433 ha, culturi de toamnă, iar primele evaluări indică procente de calamitate de sub 50%, dar și peste 50% din total suprafață declarată.
Termenul de depunere a documentațiilor prin care s-a constatat gradul de afectare a culturilor, de factorul de risc- secetă pedologică este 30 noiembrie pentru culturile prășitoare, porumb și floarea soarelui. După această dată rezultatele vor fi comunicate către organele competente.
Analiza evoluției și a impactului secetei prelungite din UE arată că o parte îngrijorătoare a teritoriului a fost expus secetei la niveluri de avertizare (46 % din UE) și de alertă (11% din UE).
– Robert PRISACARIU