Criza din energie loveşte şi Spitalul Judeţean. Astfel, cea mai mare unitate sanitară ca număr de paturi din Moldova este la un pas de a rămâne în beznă. Asta deoarece nici un furnizor nu s-a prezentat la licitaţia organizată pentru aceste servicii.
„La energie electrică nu avem nici un furnizor. Am început partea de licitaţie, dar nu s-a înscris nimeni. Am încercat o renegociere sau o negociere directă cu furnizorul, dar nu s-a prezentat nimeni. Probabil vom intra pe procedura de furniozor de ultimă instanţă”, a declarat economista Doina Caba, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă.
Aceasta a precizat că în perioada următoare vor fi luate unele măsuri pentru reducerea consumului.
Furnizorii de ultimă instanţă, desemnaţi de către Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), sunt cei care asigură, conform reglementărilor emise de ANRE, furnizarea energiei electrice clienţilor finali care nu mai au asigurată furnizarea de energie electrică din nicio altă sursă. Aceasta este o modalitate de asigurare a energiei electrice în instituţii vitale, precum spitalul, până la încheierea unui contract de furnizare a energiei electrice pe piaţa concurenţială. Tarifele pentru consumul de energie se aplică în conformitate cu prevederile OUG 27/2022, art.1, alin.(1) lit. c.
Facturi duble la gaz
Probleme sunt şi în privinţa facturilor la gaz. Asta deoarece preţurile s-au dublat. „Noi am avut un mare avantaj pentru că până acum nu au crescut preţurile la energie şi la gaz. Am avut un acord cadru prin care furnizorii au fost obligaţi să respecte preţurile. Acum dintr-o estimare a mea referitor la luna august efectiv la gaz preţurile la consumul la gaz va fi peste 100% ca valoare faţă de până acum”, spus managerul unităţii sanitare.