Peste 1.000 de botoșăneni sunt diagnosticați anual cu cancer. Potrivit medicului primar Mirela Movanu, șef Secție Oncologie la Spitalul Județean ”Mavromati” Botoșani, la această dată sunt diagnosticați cu diferite forme de cancer un număr de 8.379 de botoșăneni.
Dintre aceştia, nu mai puţin de 672 sunt pacienți noi, diagnosticați în primele șase luni ale anului în curs. Potrivit statisticilor, în 2021 au fost luați în evidență 1.164 de pacienți, deci tendinţa este de creştere.
Lunar, spune medicul botoșănean, sunt în medie aproximativ 90-120 de cazuri noi. „Spre sfârșitul anului vor fi mai mulți pacienți. Avem și copii pe care îi luăm în evidență, dar nu-i tratăm, cel mai mic pacient are 2 ani și jumătate, cu tumoră, iar media de vârstă este de 60-75 ani. Ca și frecvență, în ultima perioadă au fost mai multe tumori digestive, genitale, tumori de sferă ORL și cancere pulmonare. Sunt și persoane tinere, de 20, 30, 40 de ani, cu cancer de sân, cancer genital. Melanomul a început să fie frecvent. Nu putem spune că există o cauză anume. Sunt factori de risc legat de alimentație, tutun, de radiații”, a precizat medicul Mirela Movanu.
„Cred că într-o anumită măsură toate te marchează prin ceva”
Sunt în jur de 100 de copii din Botoșani în evidențele medicilor oncologici, cel mai mic pacient având doar doi anișori. La Botoșani însă nu există secție de oncologie pediatrică, astfel că micuţii sunt trataţi la Iaşi. Medicii oncologi spun că toate cazurile de acest fel îi marchează şi pe ei, însă cel mai mult îi sensibilizează cazurile la tineri.
„Avem și copii pe care îi luăm în evidențe, dar noi nu tratăm. Nu ajutăm decât cu investigații, tratamente de paliație atunci când necesită. Cred că într-o anumită măsură toate te marchează prin ceva. În general tinerii care au început să fie mai mulți și fiecare pacient are ceva particular”, a precizat Adriana Anițescu, medic specialist oncolog în cadrul SJU „Mavromati”.