Instititutul de Diagnostic și Sănătate Animală au confirmat prezenţa rabiei în gospodăria unui botoşănean din comuna Suharău. Alerta în acest caz a fost dată la începutul lunii august. Atunci reprezentanții Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Botoșani au recoltat probe de la o vacă moartă în gospodăria unui localnic.
Animalul fusese muşcat de o vulpe, iar angajaţii DSVSA au trimis analizele la Bucureşti pentru confirmarea diagnosticului.
Potrivit reprezentanţilor DSVSA, cel mai probabil vulpea a venit din partea ucraineana, zona împădurită fiind întinsă până în ţara vecină.
Rabia sau turbarea este o boală produsă de un virus ce afectează creierul şi măduva spinării atât la animale, cât şi la oameni. Rabia este o boală infecţioasă acută determinată de virusul rabic. Acesta este transmis de la animale la om prin muşcătură sau prin intrarea în contact cu cadavrul unui animal infestat.
Rabia sau turbarea este o maladie complet incurabilă, după momentul în care se instalează în organism. Este o boală a sistemului nervos cu evoluţie rapidă şi, invariabil, duce la deces. În lume, în special în ţări din Asia şi Africa, se înregistrează anual între 50.000-70.000 de morţi de rabie, 30-50% dintre aceste cazuri fiind copii.
Singura soluție disponibilă pentru salvarea persoanelor afectate de virusul rabic este vaccinul anti-rabic. Acesta trebuie administrat în maxim 72 de ore de la momentul mușcăturii. În caz contrar, boala evoluează fără a mai putea fi oprită, până la deces.