Săptămâna trecută a avut loc ediția de toamnă a „Let’s Do It, Romania!”, un bun prilej pentru oficialii județului de a marca la capitolul imagine personală. Prin urmare, mediul virtual a fost invadat de fotografii și filmulețe în care aleșii apăreau zâmbitori alături de sacii plini cu rezidurile adunate de pe te miri unde. Județul duce lipsă de multe, dar nu și de gunoaie. Sloganul „Curățenie în toată țara într-o singură zi” a mobilizat mai mult sau mai puțin benevol un număr impresionat de voluntari care, alături de oficiali, au marcat momentul.
Din păcate, efectele curățeniei făcute într-o singură zi (în câteva ore, mai exact) n-au durat prea mult. La nici două săptămâni de la campania de ecologizare gunoaiele au revenit în forță. Că au fost aruncate între timp sau nu au beneficiat de atenția voluntarilor pe 17 septembrie, deșeurile au pus stăpânire peste tot, fiind prezente în șanțurile de pe marginea drumurilor, pe terenurile virane sau chiar pe imașuri, unde accesul semenilor certați cu curățenia este mai redus.
„Lasă de dorit și implicarea autorităților în combaterea acestor fenomene”
„E ca și cum nu a trecut nimeni pe aici”, a declarat Daniel B., fost elev al liceului din Darabani.
„În anii trecuți am fost implicat în mai multe campanii de ecologizare, însă anul acesta am decis să nu mai paticip deoarece văd că implicarea autorităților lasă extrem de mult de dorit. Pentru că nu e normal să tolerezi aruncarea de deșeuri un an întreg și să le ceri voluntarilor să curețe după cei care, practic, comit o ilegalitate, atunci când aruncă gunoaie în alte locuri decât cele amenajate în acest scop.
E drept că în ultimii ani a crescut numărul de tomberoane, însă comportamentul unora dintre semenii noștri lasă atât de mult de dorit… Așa cum lasă de dorit și implicarea autorităților în combaterea acestor fenomene. Personal, nu am auzit ca cineva să fie sancționat cu amendă pentru gunoaie aruncate la întâmplare, deși știu că există legislația corespunzătoare. Dacă s-ar aplica sancțiunile legale, sunt sigur că cetățenii ar deveni mai responsabili, dar așa…”, a mai spus acesta.
Din păcate, sancțiunile pentru cei care aruncă deșeuri la întâmplare stau în puterea autorităților locale care, mai ales în mediul rural evită să-i pedepsească pe vinovați. Motivul principal, niciodată invocat oficial, e legat de voturile care s-ar pierde în cazul unei sancțiuni pecuniare. Prin urmare, în domeniu se cer modificări legislative radicale, altfel România va fi în continuare sufocată de gunoaie, iar inițiativele de tip „Let’s Do It, Romania!” nu vor face decât să mai atenueze din impactul problemei, dar nu o vor rezolva niciodată.
– Ciprian MITOCEANU