spot_img
vineri, noiembrie 22, 2024
HomeLocal BTPrimăria trebuie să facă rost de încă 30 de milioane de lei...

Primăria trebuie să facă rost de încă 30 de milioane de lei pentru reabilitarea Teatrului Eminescu (video)

Încă un pas a fost făcut pentru reabilitarea Teatrului „Mihai Eminescu” din municipiul Botoşani. Astfel, luni, primarul Cosmin Andrei a anunțat că licitația a fost adjudecată.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

„Astăzi pot să vă anunţ că am finalizat licitaţia pentru lucrările de la Teatrul Mihai Eminescu şi avem un câştigător. După ce precedenta licitaţie a fost anulată, a fost un efort considerabil al colegilor noştri şi ţin să le mulţumesc pe această cale”, a declarat primarul.

Credit pentru continuarea lucrărilor

La licitație s-au înscris cinci asocieri de firme cu un total de 35 de subcontractanți. Câștigătoare a fost desemnată asocierea SC D&D Construct SRL – SC  Aedificium Projektentwicklung SRL Cluj cu subcontractanții: SC Intelitech Group SRL Botoşani, SC Meridian SRL Botoşani, SC Sigma Instalgaz SRL Botoşani, SC Ice Computers SRL Botoşani, SC Danignisim SRL Suceava. Valoarea inițială a lucrărilor a fost de 47,5 milioane de lei, însă a fost diminuată la 42,9 milioane lei, fără TVA.

Aceeaşi asociere s-a înscris şi la licitaţia organizată anul trecut, care s-a încheiat însă fără câştigător.

„Lucrările se întind pe o perioadă care nu va excede termenul de decembrie 2023. Avem contract de finanţare cu fonduri europene din care au fost cheltuiţi bani care au însumat un procent de 18%, lucrări făcute anterior consolidării. Ulterior am făcut consolidarea Teatrului Mihai Eminescu, lucrări însumând trei milioane de lei şi acum executăm aceste lucrări cu fonduri europene în cuantum de 16 milioane de lei. Diferenţa va trebui asigurată din bugetul local, prin contractarea unui credit”, a declarat Cosmin Andrei.

Celelalte firme care s-au înscris la licitaţie au la dispoziţie 10 zile pentru a depune contestaţii. Dacă nu vor fi contestaţii, în 15 zile pot începe lucrările efective. „În cazul nefericit în care vom avea contestaţii depuse la CNSC lucrările pot începe în aproximativ o lună de zile. Acesta este termenul în care se soluţionează contestaţiile depuse şi avem o decizie executorie pe care o ducem la îndeplinire”, a mai spus edilul.

Ofertele au fost deschise pe 7 iunie

Pe 7 iunie 2022, primarul a anunțat că au depus oferte cinci asocieri de firme. Este vorba despre:

  • Asocierea Conest SA  – Otis Star Grup SRL Iași, cu subcontractanții: SC Imeco SRL Iași, SC Clima Therm Center SRL Iași și SC Ifma SRL București.
  • Asocierea Cornell’s Floor Botoşani – SC Gafco Construct SRL , subcontractanții: SC Elproex SRL Botoşani, SC Izokindel SRL Botoşani, SC Test Prima SRL Suceava, SC Serval Solutions SRL Suceava, SC Sting SRL Botoşani, SC Ascensorul Tehnic Service SRL Tulcea, SC Termo Steel System Timiș.
  • Asocierea SC D&D Construct SRL – SC  Aedificium Projektentwicklung SRL Cluj cu subcontractanții: SC Intelitech Group SRL Botoşani, SC Meridian SRL Botoşani, SC Sigma Instalgaz SRL Botoşani, SC Ice Computers SRL Botoşani, SC Danignisim SRL Suceava
  • SC Katar Conneg SRL cu subcontractanții: SC Mag Construct Company SRL Iași, SC Kone Ascensorul SRL București, SC Loial Impex SRL Suceava, SC Maroco System SRL Iași, SC Proconstruct SRL Ploiești și terț susținător – SC Proconstruct SRL Ploiești
  • Asocierea SC Simion Tehnoconstruct SRL Botoșani și SC Euras SRL Satu Mare cu subcontractanții: SC C&A Consulting SRL Vaslui, SC Black Sea Suppliers SRL Constanța, SC Ifma SRL București, SC Avantec Protect Service SRL Suceava, SC Serval Service Security SRL Suceava, SC Serval Solutions SRL Suceava.

Ce presupun lucrările 

Clădirea Teatrului „Mihai Eminescu” este monument istoric. Contractul pentru care a fost organizată licitaţia vizează:

  • consolidarea structurii clădirii monument istoric;
  • refacerea, reamenajarea, dotarea și îmbunătățirea funcționalității sălii de spectacole, a circulațiilor interioare și a foaierelor;
  • realizarea eficientizării termice și a protecției antifoc conform normativelor în vigoare;

Valoarea lucrărilor s-a triplat

Pe 6 aprilie, consilierii municipali au actualizat indicatorii tehnico-economici pentru reabilitarea teatrului. Astfel, valoarea totală a investiției, inclusiv TVA, a ajuns la 72.446.415,94 de lei (aici intră şi valoarea lucrărilor de consolidare a structurii de rezistenţă, lucrări care au fost executate – n.r.), respectiv 14.644.515,04 de euro.

În ultimii ani, au mai fost votate proiecte de hotărâre vizând aprobarea indicatorilor tehnico economici, respectiv pe 9 iulie 2018, 31 august 2018, 28 ianuarie 2019, 22 decembrie 2020, 11 martie 2021 şi 14 aprilie 2021.

La ultima modificare a indicatorilor tehnico-economici din 14 aprilie 2021, valoarea totală a investiției era de 59.511.897,43 de lei, respectiv 12.209.071,36 de euro.

În condiţiile în care în anul 2014, municipalitatea a demarat reabilitarea teatrului bazându-se pe suma de cinci milioane de euro, acum s-a ajuns aproape la o valoare triplă. Astfel, municipalitatea trebuie să facă rost de încă aproximativ 30 de milioane de lei.

Licitaţia precedentă s-a încheiat fără câştigător 

Aceasta nu este, însă, prima licitaţie organizată de primărie pentru reabilitatea teatrului. În august 2021, Cosmin Andrei a anunţat că trei asocieri de firme, cu mulţi subcontractanţi, în total 21 de firme, au depus oferte la licitaţia vizând continuarea lucrărilor la teatru. Cele trei asocieri de firme sunt: Conest – Otis Star Grup Iaşi; D&D Construct Botoșani – Aedificium Projektentwicklung Cluj Napoca (n.r., câştigătoarea de aum); Sud Est Construct Bucureşti – Romconstruct Holding Grup Bucureşti – IGV Construct & Consulting Bucureşti – Low Consulting M&A Botoşani – Meşteri Pricepuţi Jilava.

Pe 18 februarie 2022, Cosmin Andrei a declarat că Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice, instituţie care a supervizat licitaţia, a dat un aviz conform condiţionat. Chiar şi înainte de acest aviz, ANAP a transmis unele recomandări. Comisia nu a ţinut, însă, cont şi a declarat un câştigător. În cele din urmă, comisia a trebuit să declare toate cele trei oferte ca fiind neeligibile pentru această lucrare.

Una dintre firme a contestat decizia comisiei la CNSC, însă nu a avut câştig de cauză.

A doua finanţare europeană de cinci milioane de euro

Aceasta este a doua finanțare europeană, de 5 milioane de euro, atrasă de municipalitate pentru același obiectiv.

Prima finanţare de cinci milioane de euro a fost atrasă în exerciţiul financiar 2007 – 2013. Teatrul „Mihai Eminescu” a intrat în şantier în august 2014. Lucrările au fost oprite în 2015, când s-a anunţat că sunt necesare lucrări suplimentare de consolidare. Din cele cinci milioane de euro s-au cheltuit doar patru milioane de lei.

La 31 decembrie 2015, dată la care investiţia trebuia finalizată, lucrările ajunseseră la un stadiu de doar 20%.

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
cer acoperit de nori
-0 ° C
-0 °
-1.7 °
94 %
1.8kmh
100 %
vin
3 °
sâm
1 °
Dum
1 °
lun
4 °
mar
3 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Multă lume încă nu s-a hotărât cu cine votează. O fi din cauza ofertei bogate.

EDITORIAL

Cu stupoare constatăm în aceste zile că în mizerabila „Ciorbă” (am făcut referire la Vladimir Ciorbă, soțul pesedistei Laura Vicol, unul din creierele acestei...

EPIGRAMA ZILEI

Tot votând răul cel mai mic N-am realizat nimic Așadar și prin urmare Încercăm cu ăla mare?   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...