Zeci de probleme cu care se confruntă șoferii din județ, uitate de autorități în ultimii ani, au fost puse pe tapet vineri, în cadrul unei ședințe a Comisiei de analiză a factorilor care influențează siguranța rutieră la nivelul județului Botoșani, structură care nu s-a mai întrunit din 2019.
Puși față în față, șefii de la Serviciul Public Comunitar Regim Permise și Înmatricularea Vehiculelor (SPCRPCIV), Poliția Rutieră, Inspectoratul de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier și instructorii auto de la școlile de șoferi au pus degetul pe rană și au arătat care sunt de fapt fețele traficului rutier din municipiu și din județ.
124.679 de mașini la nivelul județului
Radiografia a început după ce șeful SPCRPCIV, comisarul șef Marian Ciornea, a prezentat situația parcului auto din județ, care a ajuns acum la 124.679 de vehicule, cu 30.000 mai multe decât în urmă cu trei ani.
La fel, și numărul șoferilor a crescut considerabil, ajungând în prezent la 148.748 de posesori de permise, ceea ce ar echivala cu aproape 40 la sută din populația județului. În schimb, procentul de promovabilitate la examenul pentru obținerea permisului de conducere.
„La teorie, scăderea este de 4% de la 55,37 la 51,24%. La traseu, au fost examinați 9.199 de candidați fiind admiși 6.196. Procentul de promovabilitate este de 67,36 în scădere de la 72,64”, a spus comisarul șef Marian Ciornea, care a acuzat că unii instructorii îi pregătesc pe cursanți doar pentru examen, nu pentru a deveni șoferi adevărați.
Peste 20 de șoferi începători au fost implicați în accidente
Slaba pregătire a cursanților se regăsește, spun polițiștii rutieri, în numărul de accidente în care au fost implicați șoferii începători. Astfel, de la începutul anului, în județ au avut loc 26 de accidente în care au fost implicați șoferi începători, trei dintre ele soldându-se cu rănirea gravă a unor persoane. Însă numai 21 pot fi puse pe seama șoferilor aflați la început de drum.
„Avem trei accidente pentru neasigurarea schimbării benzii, trei accidente pentru neacordare prioritate vehicule, trei accidente pentru neasigurarea direcției de mers, tot trei accidente viteză neadaptată la condițiile de drum, două accidente ar fi pentru depășire neregulamentar. Sunt principalele reguli pe care aceștia le încalcă”, a arătat inspectorul principal Bogdan Prichici, din cadrul Serviciului Rutier, însă ambii ofițeri au admis că situațiile au fost înregistrate și pe fondul aglomerației din trafic, mai ales din municipiul Botoșani.
Val de probleme expuse de instructorii auto
În schimb, atunci când le-a venit rândul, instructorii auto au venit cu un val de probleme, de la numărul redus al examinatorilor, lipsa reglementărilor privind contestațiile la examen, dar și neîntocmirea unui traseu pentru susținerea examenului așa încât cursanții să poată susține proba practică în aceleași condiții.
Fiind zilnic în trafic, ei s-au plâns de semnalizarea rutieră deficitară din anumite zone, de mașinile parcate aiurea prin municipiu, de proasta amenajare a sensurilor giratorii, de gropile din asfalt, de lipsa condițiilor pentru candidații care susțin proba de traseu pentru care nu se asigură nici măcar o toaletă, dar și de încetineala cu care administrația locală intervine în rezolvarea problemelor de pe străzi.
„Toate trecerile de pietoni din zona școlilor vor fi iluminate suplimentar”
În schimb, inspectorul principal Alexandru Ivanov, șeful Biroului Rutier Botoșani, a susținut că în municipiul Botoșani, din 2016 și până în prezent, numărul accidentelor rutiere grave și ușoare s-a redus cu 70%, în urma măsurilor dispuse prin Comisia de sistematizare a circulației.
„Ieri (joi, 22 septembrie), în ședința de sistematizare am aprobat încă 30 de treceri să iluminăm suplimentar. Toate trecerile de pietoni din zona școlilor vor fi iluminate suplimentar”, a spus Alexandru Ivanov.
Unul dintre instructorii prezenți la discuții a arătat, însă, că multe dintre măsuri au luate de autorități au fost dispuse fără o analiză atentă. Asta pentru că, în ultimii ani, administratorii de drumuri, în special administrațiile locale, au renunțat la auditul de siguranță rutieră, deși, în urma studiilor realizate, auditorii ar putea arăta clar punctele nevralgice și măsurile aferente.
„Conform legii, o dată la trei ani trebuie făcut un audit de siguranță pe toate drumurile din localități și din județ”, a spus acesta. Întâlnirea a durat mai bine de două ore, în cadrul discuțiilor fiind abordate mai multe probleme.