Un botoșănean care a obligat o tânără de 19 ani să se prostitueze a fost condamnat definitiv la trei ani de închisoare cu suspendarea executării pedepsei pentru proxenetism. Aceeași pedeapsă a primit-o și un amic de-al acestuia, implicat în „afacerea cu sex”. Cei doi, Alexandru Lipovanu și Andrei Alexandru Mihai vor fi supuși unui termen de supraveghere de 4 ani, interval în care vor mai avea voie să se apropie de victimă. Totodată, instanța i-a obligat să-i plătească fetei daune de 10.000 de lei.
Povestea a început în februarie 2020, când victima, Iasmina, o adolescentă care provenea dintr-o familie fără posibilități materiale, l-a cunoscut pe botoșăneanul Alexandru Lipovanu, de loc din orașul Ștefănești, stabilit de câțiva ani în municipiul Iași. Atunci, acesta din urmă, împreună cu prietenul său, au decis să profite de fată. Mai întâi, aceasta a fost determinată să practice videochat-ul, după care cei doi au obligat-o să se prostitueze. Clienții erau racolați de pe o platformă de anunțuri, acolo unde indivizii i-au făcut și un profil și unde erau postate anunțurile.
Calvarul prin care a trecut fata a fost relatata de jurnaliștii de la Ziarul de Iași, care au reușit să afle și o parte dintre dedesubturile afacerii. Astfel, imediat după ce s-a dovedit că banii câştigaţi de fată nu erau suficienți, Lipovanu i-ar fi propus să se prostitueze, sub „îndrumarea” sa şi a lui Andrei Alexandru Mihai. De teamă, Lipovanu având o fire deosebit de violentă şi purtând în permanenţă asupra sa un pistol cu gaz, fata a acceptat. I-a avut întâi drept clienţi pe câţiva prieteni ai celor doi, prostituându-se în automobilele Renault şi Skoda ale acestora. După cinci zile, cei doi şi-au permis să închirieze, cu banii câştigaţi de fată, un apartament în apropierea Palas, dar Iasmina era dusă şi la domiciliul clienţilor, atunci când aceştia o solicitau.
Pentru a nu o scăpa din mână, proxeneţii o supravegheau în permanenţă. I-au dat un telefon în care instalaseră o aplicaţie tip GPS, pentru a şti oricând unde se află. După fiecare client, îi luau banii câştigaţi, în jur de 1.000-1.500 de lei zilnic. Fata primea doar 35 de lei, de mâncare. Trebuia să prezinte bonul de casă, ca nu cumva să cheltuiască mai mult. Iasmina nu putea ieşi în oraş decât după ce le cerea voie proxeneţilor şi numai dacă aceştia considerau că în ziua respectivă câştigaseră destul. De regulă, era refuzată. Când fata primea banii din partea clientului, trebuia să le trimită un mesaj „OK” proxeneţilor, care începeau să cronometreze. Ora de servicii sexuale era tarifată cu 300 de lei, iar „numărul”, cu 150 de lei. Chiar dacă foloseau pentru comunicaţii o aplicaţie securizată, proxeneţii îi impuseseră fetei şi un sistem de codificare. „L” însemna „locaţie”, „1o” – „o oră”, „1n” – „un număr”, „hot” – hotel, „preg” – „pregătire” sau „com” – „comunicare”, aceasta însemnând că trebuie să ia legătura telefonic cu Mihai. Oricum, şi comunicaţiile telefonice erau codificate, astfel încât să nu se înţeleagă că este vorba de prostituţie.
Proxeneţii au acceptat cu greu să o lase pe fată să meargă de Sărbători acasă. Au acceptat, dar numai după ce fata le-a promis că va „recupera” scurta vacanţă. De acasă, pe 30 decembrie 2020, fata l-a sunat pe Lipovanu, spunându-i că nu mai vrea să se prostitueze. A venit imediat după ea Mihai, care a adus-o la Iaşi. Pe drum, i-a luat cartea de identitate şi a ameninţat-o că o va vinde cu 7.000 de euro altor proxeneţi, care o vor duce în străinătate. Terorizată, fata a acceptat să continue, mai ales că proxeneţii au ameninţat-o cu bătaia, dar și că vor incendia casa părinţilor săi. În ianuarie 2021, fata şi-a luat inima în dinţi şi l-a sunat pe un prieten, căruia i-a povestit ce i se întâmplă, cazul fiind adus la cunoștința polițiștilor, suspecții fiind reținuți.
Probele care i-au dat de gol pe cei doi proxeneți au fost conversațiile purtate pe telefoanele mobile sau prin intermediul unor aplicații tip messenger, discuțiile fiind recuperate de anchetatori în urma unei percheziții informatice, dar și interceptările realizate. Dosarul a fost înaintat Judecătoriei la începutul lunii martie, iar în iunie cei doi au fost condamnați la închisoare cu executare. A urmat apelul, iar magistrații de la Curtea de Apel Iași au dispus suspendarea executării pedepselor. „Curtea apreciază, contrar opiniei instanţei de fond, că reeducarea inculpaţilor poate avea loc şi fără privare de libertate, iar în prezenta cauză, sunt îndeplinite condițiile suspendării executării pedepsei sub supraveghere (…) Curtea consideră și că o pedeapsă privativă de libertate este mult prea severă, întrucât, chiar dacă infracțiunile comise de inculpați prezintă o anumită gravitate, circumstanțele personale (vârsta inculpatilor, lipsa antecedentelor penale) nu creează convingerea că resocializarea lor viitoare nu este posibilă decât prin executarea efectivă în regim de detenție a pedepsei stabilite pentru fiecare dintre ei. Cu privire la persoana inculpatilor, Curtea constată că aceştia prezintă posibilităţi reale de îndreptare, având în vedere conduita lor generală, astfel că scopul pedepsei poate fi atins şi fără privare de libertate”, au motivat judecătorii.