Botoșănenii care au apartamentele racordate la sistemul centralizat de termoficare vor plăti mai mult la Modern Calor. La finele lunii iulie, consilierii municipali au aprobat majorarea prețului total pe gigacalorie de la 515,12 lei la 624,79 de lei. Acest preț a intrat în vigoare la 1 august 2022.
Tot de la 1 august, din prețul total de 624,79 de lei, prețul facturat clienților casnici a rămas de 268,62 de lei pe gigacalorie, diferența de până la 624,79 de lei fiind acoperită de subvenția acordată de la bugetul local. Tot atunci s-a anunțat, însă, că valoarea procentului care va fi achitat de populație va fi în dezbatere publică, propunerea fiind ca populația să achite 75% din prețul total al energiei termice.
Astfel, pe 11 august, a fost lansat în consultare publică pe site-ul primăriei proiectul de hotărâre privind aprobarea prețului local al energiei termice facturat populației de către Modern Calor. Acesta s-a aflat în consultare publică 10 zile lucrătoare, dar la Aparatul Consiliului Local nu au fost primite propuneri, sugestii sau opinii cu valoare de recomandare.
Populaţia ar urma să plătească 75% din valoarea facturii
Potrivit proiectului care va fi supus dezbaterii deliberativului local în ședința de la finele acestei luni, din prețul total al unei gigacalorii, de 624,79 de lei pe gigacalorie, populația ar urma să plătească 468,59 de lei, sumă la care să se adauge 156,20 de lei pe gigacalorie, reprezentând subvenția unitară de la bugetul local. Spre exemplu, pentru un apartament cu două camere unde locuiesc trei persoane, modificarea prețului de facturare către populație ar determina o creștere a facturii lunare de la 325,79 de lei fără TVA la 590,42 de lei fără TVA.
Noul preț de facturare ar urma să intre în vigoare de la 1 octombrie. Rămâne de văzut dacă proiectul în forma propusă va întruni voturile consilierilor municipali.
Această majorare este impusă de majorarea excesivă a prețului de achiziție a gazelor naturale, dar și a certificatelor de emisii gaze cu efect de seră CO2 (prețul acestora a crescut de nouă ori de la începutul anului 2018). Certificatele de emisii sunt parte a mecanismului european, stabilit în 2005, privind reducerea poluării, companiile responsabile pentru emiterea de CO2, ca urmare a proceselor de producţie, fiind obligate să facă dovada unui astfel de instrument pentru fiecare tonă emisă.
Potrivit conducerii Modern Calor, persoanele vulnerabile beneficiază de ajutor de la stat pentru acoperirea unei cote părți a cheltuielilor cu încălzirea, conform legii privind stabilirea măsurilor de protecție socială pentru consumatorul vulnerabil. Pentru perioada 1 noiembrie 2021 – 31 martie 2022, au fost un număr de 1.541 de cereri pentru ajutoare la încălzire.