Zeci de mii de elevi botoșăneni au beneficiat în anul școlar trecut de sprijin financiar din partea statului, în cadrul unor programe guvernamentale. Ajutoarele demonstrează că în județ sunt foarte mulți părinți care nu reușesc din veniturile proprii să susțină parcursul școlar al copiilor lor. Pe lângă stat, există și un sprijin substanţial acordat de asociațiile umanitare.
Datele centralizate de conducerea Inspectoratului Școlar Județean arată că, în anul școlar trecut 12.324 de elevi au primit rechizite gratuite și carduri sociale în cuantum de 500 de lei pentru fiecare beneficiar. Ajutorul lunar constând în bani de liceu a fost asigurat pentru 1.298 de liceeni.
Alți 10.059 de elevi au primit bursă socială, în timp ce 3.134 de elevi din învățământul profesional au luat lunar bursa acordată elevilor înscriși la această formă de învățământ. 57 de elevi au fost incluși în programul Euro 200, vizând sprijinul acordat pentru cumpărarea unui calculator. Raportat la populația școlară din anul 2021 – 2022, respective 61.705 de preșcolari și elevi, rezultă că 43,5% dintre aceștia au fost sprijiniți de către stat prin programele sociale.
Dincolo de sprijinirea elevilor din familii cu o situația materială modestă, au fost ajutați și elevii cu rezultate foarte bune la învățătură. O demonstrează cele 5958 de burse de merit, 2101 de burse de studiu și cele 71 de burse de performanță. Altfel spus, 13,1% dintre elevi au primit burse grație rezultatelor bune și foarte bune înregistrate în activitatea școlară.
De la debutul noului an școlar, foarte mulți părinți au depus la școli documentele necesare pentru includerea copiilor și în acest an în programele sociale. Datele vizând numărul solicitărilor vor fi centralizate luna viitoare.
„Colectarea de sume de la părinți este interzisă”
Pornind de la prevederile legale, dar și de la problemele ciu care se confruntă părinții, Bogdan Suruciuc, inspector școlar general, dezaprobă orice inițiativă prin care sunt solicitați bani părinților de către directorii de școli sau cadrele didactice.
“Reamintesc faptul că sistemul educațional românesc este gratuit iar cheltuielile sunt suportate de la bugetul de stat. Colectarea de sume de la părinți este interzisă și prin noul Regulament de Organizare și Funcționare a Unităților de Învățământ Preuniversitar.
Regulamentul prevede că <este interzisă și constituie abatere disciplinară implicarea copiilor/elevilor sau a personalului din unitatea de învățământ în strângerea şi/sau gestionarea fondurilor>. Chiar dacă renunțarea la unele obiceiuri care s-au perpetuat în timp este anevoioasă, fac un apel la empatia dumneavoastră pentru acei părinți care poate nu dispun de sumele solicitate la școală, pentru diverse materiale necesare, care pot fi achiziționate din surse bugetare legale”, a trasmis oficialul.