În ultimele săptămâni media prezentărilor la Urgenţe a ajuns la aproximativ 200 pe zi.
Numărul şi aşa mare de prezentări la Unitatea de Primire a Urgenţelor (UPU) a crescut şi mai mult în ultima perioadă. Motivul – sute de botoşăneni plecaţi la muncă în străinătate se întorc în vacanţă acasă. Aceştia profită de acest fapt şi pentru a-şi verifica sănătatea, încercând, însă să cheltuiască puţini bani sau chiar deloc. Asta pentru că majoritatea nu sunt înscrişi în vreun sistem de asigurări de sănătate, nici în România, nici în străinătate. „Sunt oameni care vin în ţară mai obosiţi decât au plecat şi mai bolnavi decât pot să-şi închipuie. Prima unitate la care mulţi se adresează este cea în sistem privat. Însă văd că uneori sunt şi acolo programaţi, iar ei stau o perioadă scurtă de timp. Alţii consideră prea scumpe respectivele investigaţii. Astfel, şi unii şi alţii, apelează la Urgenţe. Nu li se percep taxe pentru manopere, pentru reactivi de analize, pentru materiale sanitare”, a precizat un medic din cadrul UPU-SMURD.
Consultații dorite la oculist
În ultima parte a lunii august şi începutul lui septembrie, medicii din Urgenţe au ajuns să acorde aproape 200 de consultaţii pe zi, faţă de 150-170, cât ar fi media zilnică de prezentări. Marea nemulţumire a specialiştilor este că mulţi dintre cei veniţi de peste graniţă sunt agresivi verbal şi chiar fizic. Alţii, în schimb, pare că au uitat să vorbească limba română, deşi sunt plecaţi de un an-doi sau mai puţin. „A venit o doamnă, foarte aranjată şi care tot cerea să o consulte un oculist. A spus o dată, de două ori, nu înțelegeam ce vrea să spună. Iar ea devenea tot mai nervoasă că nimeni nu o înţelegea. De fapt, dorea un oftalmolog, pentru că o ustura un ochi de două săptămâni”, a spus un asistent din cadrul UPU-SMURD.
De altfel, şi parcarea spitalului a fost „invadată” în ultimele săptămâni, de maşini înmatriculate în Italia, Marea Britanie sau Spania. Medicii spun că toţi cei care se prezintă sunt evaluaţi şi consultaţi, chiar dacă unii trebuie să aştepte mai mult timp, nefiind urgenţe medicale. „Unii cred că, dacă muncesc în străinătate, asta le permite să nu respecte nici urgenţele şi nici ceilalţi pacienţi. Dacă stai să rezolvi o pilă sau o relaţie poţi pune în pericol viaţa celui care are nevoie reală de asistenţă medicală de urgenţă imediată şi necondiţionată”, a spus un medic urgentist.
– Tudor CHIRIAC