Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) a atras atenția că unii directori de școli, din exces de zel, solicită declarații notariale părinților care depun documente pentru a primi tichete educaționale în valoare de 500 lei. Potrivit reprezentanților FACIAS, aceste declarații notariale sunt cerute părinților care nu au venituri.
“Copiii din familii defavorizate, cu venituri foarte mici, din învățământul preșcolar, primar și gimnazial ar trebui să beneficieze de tichete educaționale pentru rechizite și alte materiale școlare, în valoare de 500 de lei. În realitate, numai declarația notarială care li se solicită părinților costă în jur de 100 de lei. Dacă luăm în calcul faptul că mulți dintre acești părinți locuiesc în mediul rural, ținând cont și de costurile deplasării la un notar, rezultă că pentru a primi tichetul valoric, părinții trebuie să cheltuiască în jur de 150 de lei, aproximativ 30% din suma de care ar trebui să beneficieze copiii. Practic, o treime din suma destinată copiilor este deturnată de la beneficiarul legal”, au transmis reprezentanții FACIAS.
„Declarațiile notariale nu sunt prevăzute nicăieri„
Urmare a celor transmise de FACIAS, Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, a transmis că, în vederea stabilirii listelor destinatarilor finali pentru anii școlari 2021 – 2022 respectiv 2022 – 2023 nu au fost prevăzute sau solicitate declarații notariale persoanelor care nu realizează venituri.
Bogdan Suruciuc, inspector școlar general, a declarat că a apărut o întreagă forfotă în rândul părinților în legătură cu aceste declarații notariale. “Domnul ministru a dat un comunicat, am postat și noi comunicatul pe pagina de facebook a inspectoratului școlar și o să trimitem și o adresă în școli. Sunt directori care cer declarații notariale părinților care nu realizează venituri și nu este în regulă această solicitare. Declarațiile notariale nu sunt prevăzute nicăieri”, a mai precizat oficialul.
Potrivit reglementărilor legale în vigoare, primesc aceste tichete sociale pe suport electronic pentru sprijin educațional, copiii cei mai dezavantajați din învățământul preșcolar, primar și gimnazial.
Stimulentul educaţional se acordă din oficiu, copiilor din familiile care au stabilit dreptul la alocaţie pentru susţinerea familiei acordată în baza legii privind alocaţia pentru susţinerea familiei, indiferent dacă familia se află în plata acestui drept sau acesta este suspendat. Stimulentele educaţionale se acordă pe bază de cerere şi copiilor aflaţi în îngrijirea persoanei care a fost desemnată de părinte pentru întreţinerea copilului, pe perioada absenţei părinţilor, dacă veniturile pe persoană, inclusiv copilul aflat în îngrijire, nu depăşesc nivelul maxim de venituri pentru acordarea alocaţiei pentru susţinerea familiei.