spot_img
vineri, noiembrie 22, 2024
HomeLocal BTTichete sociale pentru elevi. Ce trebuie să facă părinţii pentru a obţine...

Tichete sociale pentru elevi. Ce trebuie să facă părinţii pentru a obţine 500 de lei

Elevii şi preşcolarii cu situaţie financiară precară pot beneficia de tichete sociale pentru rechizite, în anul şcolar 2022-2023, în valoare de 500 de lei. Inspectoratele şcolare au termen până la 23 septembrie 2022 să transmită Ministerului Educaţiei lista cu beneficiarii tichetelor sociale pentru rechizite.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Valoarea nominală a unui tichet social pentru fiecare beneficiar este de 500 lei/ an şcolar. Cu acesta pot fi achiziţionate articole de papetărie, caiete, stilouri, articole pentru pictură, ghiozdane şi alte articole necesare în şcoli şi grădiniţe, precum şi articole de vestimentaţie necesare frecventării şcolii şi grădiniţei.

Cine sunt beneficiarii 

1. Preşcolarii înscrişi în învăţământul de stat care îndeplinesc condiţiile pentru obţinerea sprijinului educaţional acordat copiilor din familii defavorizate conform Legii nr. 248/2015 privind stimularea participării în învăţământul preşcolar a copiilor provenind din familii defavorizate, cu modificările şi completările ulterioare.

Legea nr. 248/2015 stabileşte că fiind familii defavorizate acele familii care au venitul lunar pe membru de familie de până la de două ori nivelul venitului minim garantat pentru o persoană singură (de două ori nivelul venitului minim garantat pentru o persoană singură înseamnă 298 lei).

La stabilirea venitului net lunar pe membru de familie, se iau în considerare toate veniturile pe care membrii acesteia le-au realizat în luna anterioară solicitării stimulentului educaţional.

Cererile pentru stabilirea şi acordarea sprijinului financiar se întocmesc de reprezentantul familiei şi se înregistrează, împreună cu actele doveditoare privind componenta familiei şi a veniturilor, la primăria comunei, oraşului, municipiului sau, după caz, a sectorului municipiului Bucureşti în a cărei raza teritorială îşi are domiciliul sau reşedinţa familia, în luna imediat următoare îndeplinirii condiţiilor de acordare.

Acordarea tichetelor este condiţionată de frecvenţă regulată la grădiniţă. Stimulentul educaţional se acorda, la cerere, unuia dintre părinţi.

2. Elevii înscrişi în învăţământul de stat, primar şi gimnazial, care îndeplinesc criteriile de venit stabilite în Programul naţional de rechizite şcolare, conform Legii nr. 126/2002.

Legea nr. 126/2002 stabileşte că pot beneficia de acest sprijin elevii care se afla în întreţinere familiilor al căror venit mediu net lunar pe membru de familie, realizat în luna iulie a fiecărui an, este de maximum 50% din salariul de bază minim brut pe ţara (salariul minim brut în 2022 este 2.550 RON, 50% reprezintă 1.275 RON).

La stablirea venitului mediu net lunar pe membru de familie vor fi luate în considerare absolut toate veniturile. Inclusiv: indemnizaţie de şomaj, creanţe legale, convenţii civile de întreţinere, indemnizaţii cu caracter permanent, alocaţii de stat pentru copii, alocaţii de întreţinere pentru copii, burse pentru elevi şi studenţi, ajutorul acordat sotiilor celor care satisfac serviciul militar obligatoriu, arenda, chiriile, alte fructe civile, naturale sau industriale, produse de acestea.

Condiţii pentru acordarea tichetelor sociale pentru elevi

Cererile pentru stabilirea şi acordarea sprijinului financiar se întocmesc de reprezentantul familiei şi se depun, împreună cu actele doveditoare privind componenta familiei şi a veniturilor, la secretariatul unităţii de învăţământ unde este înscris elevul, în termen de 5 zile de la data începerii anului şcolar (5 septembrie pentru anul şcolar 2022-2023).

Conform legii, prin familie se înţelege:
– soţ, soţie şi copiii aflaţi în întreţinerea acestora, care locuiesc împreună;
– bărbatul şi femeia necăsătoriţi, cu copiii lor şi ai fiecăruia dintre ei, care locuiesc şi se gospodăresc împreună, dacă aceasta se consemnează în ancheta socială;
– persoana singură şi copiii aflaţi în întreţinerea acesteia şi care locuiesc împreună cu aceasta.

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
cer fragmentat
-1.7 ° C
-0.4 °
-1.7 °
79 %
2.5kmh
59 %
vin
4 °
sâm
2 °
Dum
2 °
lun
4 °
mar
2 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Mai sunt și patrioți care-s pro europeni și nu așteaptă casele de la Simion, ceea ce e bine.

EDITORIAL

Deși mai sunt puține zile până când vom merge la urne, interesul românilor pentru dezbaterile electorale tinde spre zero, iar asta ar trebui să...

EPIGRAMA ZILEI

A dat neaua peste vii Peste dealuri și câmpii, Peste crângul cel pustiu Peste-al meu păr castaniu... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...