O botoşăneancă se zbate între viaţă şi moarte în Compartimentul de Terapie Intensivă al Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Iași.
În vârstă de 65 de ani, botoşăneanca a ajuns internată cu suspiciune de mucormicoză rinocerebrală. Este vorba despre o infecție fungică extrem de rară, care pune în pericol viața pacientului. Femeia a fost internată la Spitalul Clinic de Boli Infecțioasă pe 27 august după ce a fost adusă prin transfer de la Botoșani, unde a fost internată din data de 22 august. Atunci ea s-a prezentat cu asimetrie facială, cefalee, hipoestezie (sensibilitate scăzută) la nivelul părții stângi a feței și meningită.
Meningita a fost confirmată prin rezultatele analizelor efectuate în Laboratorul de Analize Medicale al Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Iaşi. S-a solicitat examen CT pentru a exclude orice alte patologii însă starea pacientei se degrada continuu. „Femeia are un istoric medical complex și care vorbește din păcate despre faptul că și-a neglijat total sănătatea. Diabet dezechilibrat, ciroză hepatica decompensată, cancer mamar, patologii decompensate care o încadrează în categoria pacienților imunodepresivi”, a precizat doctorul Florin Roşu, managerul Spitalului de Boli Infecţioase Iaşi.
Potrivit medicilor, în primele zile de spitalizare femeia a fost conștientă și cooperantă. Pe data de 30 august pacienta s-a degradat neuronal, nu mai putea articula cuvinte exprimându-se prin sunete. S-a ridicat suspiciune de mucormicoză rinocerebrală cu leziuni ischemice ca și consecințe ale acestei infecții.
Pacienta a primit tratament specific conform ghidurilor internaţionale, însă prognosticul este extrem de rezervat. În ultimii zece ani s-au înregistrat trei cazuri de infectare cu mucormicoză. „Este vorba de neglijarea sănătății și a afecțiunilor cronice existente care slăbesc imunitatea organismului lăsându-l fără apărare în fața infecțiilor rare și extrem de periculoase”, a mai spus doctorul Florin Roşu.
Ce este mucormicoza
Mucormicoza este o infecție fungică rară. Acestă ciupercă nu reprezintă un pericol pentru majoritatea oamenilor, dar poate provoca infecții grave în rândul celor cu imunitate scăzută. Se regășește în sol, în plante, în gunoi de grajd dar și în fructele și legumele în stare de descompunere.