Biserica “Sfântul Gheorghe”, reabilitată cu fonduri europene și de la bugetul local, va fi redată în scurt timp botoșănenilor. Pe 11 august a fost demarată recepția lucrărilor.
„Procedura de recepție se întinde pe câteva zile. Volumul de documente este foarte mare pentru că discutăm de o investiție cu fonduri europene, pentru un obiectiv istoric. Pare totul gata, dar pentru noi, birocratic și administrativ, este gata când este admisă recepția.
Sunt în dialog constructorul, dirigintele de șantier, Inspectoratul de Stat în Construcții, ISU, care trebuie să-și pună semnătura după ce verifică. Eventual, dacă sunt neconformități minore pot fi corectate în timpul efectuării recepției, astfel încât să fie admisă”, a declarat primarul Cosmin Andrei.
Valoarea totală a proiectului este de peste 11 milioane de lei
Reabilitarea Bisericii „Sfântul Gheorghe” s-a realizat printr-un proiect cu finanțare europeană în valoare de 1,56 milioane de euro. Potrivit edilului, investiția cu fonduri europene a fost susținută cu un aport consistent în ceea ce înseamnă cheltuieli neeligibile și confinanțare. Pe 18 iulie 2022, consilierii municipali au votat valoarea totală a acestui proiect, care a ajuns la 11.239.588,45 de lei.
Contribuția proprie a municipalității este de 4.025.409,45 de lei reprezentând cheltuielile neeligibile ale proiectului, la care se adaugă contribuția de 2% din valoarea eligibilă a proiectului, respectiv 144.283,58 de lei. Valoarea proiectului a crescut deoarece a crescut și prețul la materialele de construcții.
Unele aspecte au fost corectate de la demararea recepției
Imediat după finalizarea lucrărilor, inspectorii ISU au vizitat lăcașul de cult, iar o parte dintre deficiențele constatate au fost remediate pe loc. “În urma verificărilor, s-a constatat că poarta de acces pentru autospeciale de pompieri este subdimensionată și s-a dispus ca, până la obținerea autorizației, acest aspect să fie remediat”, a precizat Dorina Lupu, purtător de cuvânt în cadrul ISU. În fapt, este vorba de un stâlp de gard care a fost construit în plus și care trebuie dezafectat așa încât porțile să permită accesul mașinilor de pompieri, în cazul unei intervenții.
“Constructorul a mai avut ceva de corectat, dar nu sunt lucruri semnificative. Au mai fost mici aspecte legate de spațiile verzi, care au fost corectate și tot ce înseamnă instalații acolo. Deși este monument istoric, avem instalații de încălzire, de iluminat arhitectural, apă, canalizare, energie electrică – toate trebuie verificate, cum a fost proiectul inițial. În momentul în care va fi admisă recepția va fi îndepărtat gardul care face parte din organizarea de șantier și care este păstrat astăzi acolo tocmai pentru a vedea dacă mai sunt lucruri de corectat”, a explicat primarul.
După finalizarea recepției, de comun acord cu preotul paroh Dumitru Mateciuc, va fi inaugurată biserica reabilitată.
Reabilitarea bisericii a început în vara anului 2020
Lucrările la biserică au început pe 10 august 2020. Dumitru Mateciuc, preotul paroh, declara atunci că demararea lucrărilor reprezintă un moment istoric, mai ales că are loc după cinci licitaţii şi trei revizuiri ale documentaţiilor.
Biserica „Sfântul Gheorghe”, ridicată pe ruinele unui lăcaș de cult mai vechi din târgul Botoșanilor, este monument istoric, fiind datată în anul 1551, ca prima ctitorie botoşăneană a Doamnei Elena Rareş. Arhitectura este influenţată de cea a Bisericii „Sfântul Nicolae”, de la Mănăstirea Popăuţi. Pe pisanie scrie „Elena, fiică de Despot, doamna răposatului Petru Voevod, a zidit acest hram întru numele Sfântului mare mucenic Gheorghe în târgul Botoşanilor, în zilele Domnului Io Ştefan Voevod şi s-a săvârşit în anul 7049 (1541), luna octombrie”.