Ieri, 23 august, a demarat recepția Spitalului de boli cronice și îngrijirin paliative. PRimarul Cosmin Andrei a declarant că primăria a primit o notificare de la Compania Națională de Investiții că obiectivul este finalizat, fiind solicitat un membru în comisia de recepție. În comisie a fost numit un funcționar din primărie. Comisia și-a început activitatea, estimându-se că recepția va dura câteva zile.
“Îmi doresc foarte mult să fie admisă recepția în urma verificărilor privind toate lucrările de construcții și instalații de acolo. Abia au primit documentele și abia au început. Au discuții cu reprezentații ISU, Inspectoratul de Stat în Construcții, abia se uitau pe documente într-un mod serios, urmând ca fiecare să răspundă de domeniul tău de activitate, ISU pentru instalația de securitate la incendiu, ISC-ul pentru construcție și așa mai departe. Urmai să analizeze un volum foarte mare de documente. Nu mi-au transmis că ar fi probleme deosebite în ceea ce privește lucrările de acolo și dotările. De asemenea, era prezent și dirigintele de șantier”, a declarat primarul Cosmin Andrei.
Firma care a construit spitalul este în insolvență, la recepție participând administratorul judiciar. “Recepția va merge mai departe și îmi doresc foarte mult ca în câteva zile să fie admisă această recepție, pentru a primi imobilul și pentru a-l transfera către Spitalul de Recuperare pentru viitoare investiții, modificare de organigramă și toate procedurile de acreditare cu Direcția de Sănătate Publică, asfel încât să avem un spital funcțional în cel mai scurt timp posibil”, a explicat Cosmin Andrei.
După recepție trebuie făcute și alte dotări
După recepția clădirii, mai sunt necesare unele dotări suplimentare care vo fi făcute cu fonduri de la bugetul local. Va urma avizarea noii unități.
„Nu pot să avansez un termen pentru că aceste avize sunt condiționate de alte instituții, cum ar fi DSP, care are o serie de reglementări legislative legat de fluxuri, de alte dotări care poate nu au fost prinse în proiectul inițial pentru că avem dotări la Spitalul de Boli Paleative dar aceste dotări trebuie suplimentate. Vă dau un exemplu doar la partea de recepție și locul unde avem interacțiunea ce cetățenii, mai este nevoie de mobilier. Avem dotări acolo pentru funcționare, cum ar fi lifturile pentru alimente, pentru persoane, paturi pentru bolnavi, mobilier specific, dar trebuie suplimentat cu tot ceea ce înseamnă satisfacerea nevoilor pentru o bună funcționare”, a explicat primarul municipiului.
Sunt foarte importante avizul de la DSP, aprobarea Ministerului Sănătății pentru numărul de paturi, contractul cu Casa de Asigurări de Sănătate. Aceste proceduri nu au putut fi demarcate în condițiile în care municipalitatea nu a fost proprietarul clădirii. “Noi am avut obligații pe tot ce înseamnă utilități, accese, parcări pe care le-am îndeplinit, le-am dus la bun sfârșit în urmă cu ceva timp și am așteptat predarea efectiv a clădirii”, a mai spus primarul.
Noul spital va fi secție a Spitalului de Recuperare
Noul spital va fi secție a Spitalului de Recuperare „Sfântul Gheorghe”. Pentru a fi spital, ar trebui înființate funcții de la manager, director economic, compartiment contabil, de resurse umane. “Jumătate din personalul din spital ar trebui să fie personal TESA, ceea ce nu este potrivit. Având deja personal TESA la Spitalul de Recuperare, acolo vom face o secție cu medici, să angajăm medici și asistenți pentru a îngriji pacienții, nu personal TESA pentru a avea o titulatură de alt spital. Nici spațiul nu ne permite, ar trebui să avem jumătate birouri ca să funcționeze un spital acreditat. Clădirea nu poate fi acreditată ca spital de sine stătător și am avea costuri dublate, într-o situație în care avem un vecin un alt spital cu acest aparat TESA care poate deservi ambele structuri”, a mai afirmat primarul.
După finalizarea recepției, în deliberativul local va fi modificată organigrama Spitalului de Recuperare și vor fi aprobate noi investiții.
Lucrările la noul spital au început în noiembrie 2017
Demersurile pentru noul spital au fost făcute încă din anul 2013 de către deputatul Tamara Ciofu. Această unitate este destinată bolnavilor care sunt în stadii terminale ale unor boli cronice grave şi care, în felul acesta, pot fi îngrijiţi de personal de specialitate.
Lucrările au început în noiembrie 2017 şi trebuiau executate până la finele anului 2019. Acestea au fost, însă, tergiversate, din cauza unor probleme apărute între municipalitate, constructor şi CNI, care este finanţatorul. S-a întârziat mult şi cu realizarea utilităţilor. Nu mai puţin de doi ani pentru racordarea unor conducte şi a reţelei electrice. Lucrările la rețelele de utilități au început în toamna anului 2020 și s-au finalizat în aprilie 2022.
Au fost întâmpinate probleme la realizarea reţelei de încălzire deoarece în zonă erau terenuri care nu aparțineau municipalității, fiind necesare unele schimburi de terenuri aprobate în deliberativul local.
Valoarea investiţiei este de 15,6 milioane de lei, fondurile fiind asigurate de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, prin CNI. Spitalul este dotat cu paturi ultramoderne, saloane cu baie proprie, televizor, sistem de apel al asistentelor, oxigen la fiecare pat.