Situație incredibilă descoperită în municipiul Botoșani de angajații Inspectoratului Teritorial de Muncă. În urma unui control efectuat la finele lunii iulie la o unitate Horeca din municipiu, inspectorii ITM au ajuns să solicite ajutorul jandarmilor, după ce la societatea cu pricina au fost găsiți opt tineri în vârstă de 17 ani, care desfășurau activități fără forme legale.
Cazul a fost făcut public de inspectorul șef al ITM Botoșani, Daniela Petronela Lozneanu, în cadrul ședinței de joi, 4 august a.c., a Colegiului Prefectural, care a arătat că tinerii cu pricina erau pur și simplu exploatați de angajator.
Numele firmei nu a fost făcut însă public, șeful ITM rezumându-se în a prezenta doar situația ca atare.
„Aveau un program de lucru de 16 ore, în condițiile în care Codul Muncii spune foarte clar că tinerii nu au voie să presteze ore suplimentare de muncă, nu au voie să presteze activitate pe timp de noapte. Am fost atât de revoltată pentru situația găsită și, legat de acest aspect (…), trebuie să spun că acești copii nu au cunoștință despre ce înseamnă un contract individual de muncă, care sunt elementele, care sunt avantajele încheierii unui contract individual de muncă, care sunt repercusiunile încheierii unui contract individual de muncă.
Pentru că, trebuie menționat și un alt aspect – în astfel de situații, culpa este comună. Deci inclusiv persoanele pe care le găsim angajate fără forme legale pot fi sancționate contravențional pentru că vorbim de o înțelegere tacită între angajator și angajat”, a spus Daniela Petronela Lozneanu.
Inspectorii ITM i-au solicitat angajatorului să transmită ulterior contractele individuale de muncă, dar acesta a preferat să meargă pe contracte de zilieri. „Zona aceasta de Horeca se pliază pe Legea 52, legea zilierilor. Deci există posibilitatea să faci lucrurile și să respecți legislația muncii”, a adăugat Daniela Petronela Lozneanu.
Peste 600 de controale desfășurate de la începutul anului
Anul acesta, inspectorii ITM Botoșani au efectuat 632 de controale în vederea identificării și combaterii muncii nedeclarate. În urma acestor verificări, 12 angajatori au fost sancționați, fiind depistate 22 persoane prestând activități de muncă nedeclarată.
Pentru abaterile constatate, inspectorii au aplicat angajatorilor 14 sancțiuni contravenționale, din care 9 amenzi în valoare de aproape 300.000 de lei și cinci avertismente scrise, fiind dispuse 14 măsuri. În acest context, inspectorul șef al ITM, Daniela Petronela Lozneanu s-a arătat surprinsă de faptul că, deși amenzile sunt destul de mari în astfel de situații, încă există muncă nedeclarată în județ.
„Cu toate că sancțiunile contravenționale sunt destul de consistente, respectiv 20.000 de lei de persoana găsită la muncă prestând activitate fără documente, totuși există muncă nedeclarată în județul Botoșani”, a spus Daniela Petronela Lozneanu.
De altfel, în urma controalelor pe această linie, doar șase persoane din cele 22 descoperite prestând activități fără forme legale au încheiat ulterior contracte individuale de muncă înregistrate în Revisal. În plus, din cele 14 măsuri dispuse de inspectorii ITM, numai șapte au fost realizate.