Managerul de proiect privind realizarea heliportului medical, reprezentant al Inspectoratului General de Aviație (IGAv) din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, în prezența conducerii Consiliului Județean (CJ), a comandanților ISU Botoșani, a dirigintelui de șantier și a reprezentanților constructorului, a dat ordinul de începere a lucrărilor de execuție. Conform contractului semnat cu asocierea formată din două firme botoșănene, execuția lucrărilor va trebui finalizată în patru luni. Valoarea totală a lucrărilor de construcții montaj, cu tot cu TVA, se apropie de 1,4 milioane de lei.
„Ne dorim o dezvoltare integrată a sistemului sanitar”
Heliportul medical este unul dintre proiectele care vizează modernizarea sistemului sanitar botoșănean.
„Ne dorim o dezvoltare integrată a sistemului sanitar. După inaugurarea UPU, pornirea lucrărilor la heliportul medical este o nouă veste bună. La nivelul Consiliului Județean, avem, în diferite stadii de implementare, și alte proiecte importante, care vor contribui din plin la creșterea calității actului medical”, a afirmat președintele CJ Botoșani, Doina Federovici.
Heliportul va fi realizat pe un teren pus la dispoziție de Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Botoșani, în apropierea liniilor de cale ferată, vizavi de Gara CFR Botoșani, motiv pentru care cei de la IGAv au prevăzut și montarea unor panouri fonoabsorbante, care să stopeze zgomotul generat de aparatele de zbor. Contractul a fost semnat în iunie 2019, doar că bucata de teren pusă la dispoziție pentru heliport a fost prea mică cu 3 metri pe una dintre laturi.
Întrucât nu se putea asigura perimetrul de siguranță, a fost nevoie de o întreagă birocrație care a ajuns până la Ministerul Transporturilor pentru ca cei de la CFR Infrastructură, care dețineau terenul învecinat, să cedeze palma de pământ necesară. Platforma de decolare/aterizare va avea minim 15 x 15 metri și va fi dotată cu instalație de balizaj, adică un sistem de semnalizare radioelectrică a pozițiilor, astfel încât să fie ușor observabil inclusiv pe timpul nopții. Heliportul va permite operarea doar a unui singur elicopter de tip EC 135, nefiind posibilă prezența a două aparate de zbor.
Șapte heliporturi vor fi realizate în România și Republica Moldova
Inspectoratul General de Aviație vizează realizarea a șapte heliporturi în România și Republica Moldova în cadrul proiectului „The CBC Romania-Moldova a safer area by improving the Mobile Emergency Service for Resuscitation and Extrication (SMURD) operating infrastructure, by increasing the level of training and maintaining the capacity of professional personnel to intervene in emergency situations SMURD 2”. Acestea sunt finanțate din fonduri europene, prin intermediul Programului Operațional Comun 2014-2020 România – Republica Moldova.
În România, heliporturile sunt prevăzute pentru municipiile Botoșani, Iași și Galați, iar în Republica Moldova pentru Chișinău – două și câte unul la Bălți și Cahul.