spot_img
sâmbătă, noiembrie 23, 2024
HomeLocal BTSatul Tocileni a fost astăzi capitala ortodoxiei românești. "Todiriță al mamei", omagiat...

Satul Tocileni a fost astăzi capitala ortodoxiei românești. „Todiriță al mamei”, omagiat de sute de credincioși”

Sute de botoșăneni, preoți, oficiali județeni și locali au participat astăzi la una dintre cele mai emoționante slujbe, la Casa Memorială „Teoctist Patriarhul”. ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, alături de un sobor de preoți și diaconi, au oficiat astăzi, în premieră, Sfânta Liturghie la Casa Memorială, pentru a marca 15 ani de la trecerea la cele veșnice a Patriarhului Teoctist, cel mai iubit fiu al comunității. Au răspuns invitației organizatorilor membrii familiei Patriarhului, prefectul Sorin Cornilă, deputatul Costel Șoptică, Doina Federovici, președintele Consiliului Județean.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Copii și tineri îmbrăcați în frumoase costume populare, alături de preoți și de primarul Cozmin Epuraș, i-au întâmpinat pe ierarhi cu pâine, sare și flori.

Săvârșim Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, bucurându-ne și mulțumind lui Dumnezeu pentru darul cel binecuvântat pe care l-a oferit acestui sat, Moldovei, țării, Bisericii, prin chipul binecuvântat și minunat al Părintelul Patriarh Teoctist. Să ne ajute Dumnezeu ca împreună cler și popor, autorități, formând poporul lui Dumnezeu, care în Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie se îndreaptă spre tronul Preasfintei Treimi, acolo unde avem certitudinea că se află sufletul binecuvântat al părintelui Patriarh Teoctist”, a spus ÎPS Teofan.

Înainte de Sfânta Liturghie, ÎPS Teodosie a citit o rugăciune de dezlegare pentru toți cei de față la slujbă.

Slujba a fost înălțătoare, credincioșii rostind în cor rugăciuni și cântări, alături de preoți. Copiii îmbrăcați în costume populare s-au așezat la un moment dat pe covoarele puse în curtea Casei Memoriale, parcă pentru a arăta că au venit într-un loc binecuvântat și drag lor. Au venit îmbrăcați în costume tradiționale și mulți adulți, aceștia aducând un plus atmosferei de sărbătoare.

“Părintele Patriarh Teoctist a răspândit în jurul său lumină din lumina lui Hristos”

Rugăciunile Crezul și Tatăl Nostru au fost rostite în cor. În finalul Sfintei Liturghii, ÎPS Teofan a citit mesajul Patriarhului Daniel, intitulat „Patriarhul Teoctist, o lumină în timpul vieții și peste timp”. „Patriarhul Teoctist a rămas pentru toată viața și oriunde a păstorit, profund pătruns și inspirat de universul spiritual al Moldovei asemenea lui Eminescu și Iorga, născuți și ei pe aceleași plaiuri botoșănene, presărate cu domoale dealuri și mult cer. În toată viața sa, părintele Patriarh Teoctist a răspândit în jurul său lumină din lumina lui Hristos, pentru că a fost un ierarh evlavios și harnic. A păstorit în vremuri de opreliști comuniste dar și de libertate agitată, totdeauna într-un context misionar, care a cerut multă veghe și jertfelnicie, multă înțelepciune și luptă duhovnicească”, a transmis, printre altele, Patriarhul Daniel. În mesaj, s-a mai arătat că experiența rugăciunii i-a fost Patriarhului Teoctist izvor de putere spirituală, de curaj și înțelepciune, de bunătate și iertare, de dialog și cooperare atât în vreme de necaz și suferință, cât și în timp de noi speranțe și multiple împliniri. Rugăciunea și statornicia în credință ca tărie sufletească „l-au ajutat să slujească Biserica în vremuri grele, urmând pilda Sfântului Apostol Pavel, în multă răbdare, în necazuri, în nevoie, în strâmtorări, în osteneli, în privegheri, în posturi, în curăție, în cunoștință, în îndelungă răbdare, în bunătate, în Duhul Sfânt și în dragoste”.

Celor prezenți li s-a reamintit că, în contextul ostil din regimul comunist, Patriarhul Teoctist a fost pentru Biserica Ortodoxă Română un păstor harnic și înțelept, care a lucrat pentru păstrarea credinței și a valorilor culturale românești inspirate de ea. După anul 1990, părintele Patriarh Teoctist a folosit libertatea pentru a urma tradiții românești privind prezența activă a bisericii în societate, răspândind lumină și speranță, prin multele biserici construite din temelie, prin noi canonizări de sfinți români, prin reintroducere religiei în școlile publice, prin reintegrarea învățământului teologic în rețeaua de stat, prin reactivarea asistenței religioase a preoților de caritate în unitățile militare, în spitale și penitenciare, prin înființarea de centre social filantropice pentru persoanele defavorizate, de cabinete ori centre social medicale. Totodată, s-a amintit de dorința Patriarhului Teoctist de a începe construirea Catedralei Mântuirii Neamului, eforturile sale fiind mult îngreunate prin tergiversarea permanentă în ceea ce privește stabilirea locului de amplasare a noii catedrale.

Catedrala Mântuirii Neamului a fost ridicată, fiind păstrată locația aleasă de Patriarhul Teoctist, dar și dorința acestuia ca noua catedrală să fie ridicată în stil arhitectural românesc.

Patriarhul Daniel a transmis felicitări primarului Cozmin Epuraș pentru organizarea solemnităților de comemorare a Părintelui Patriarh Teoctist, apreciind că satul Tocileni este Betleemul Patriarhului Teoctist.

Zeci de copii și adulți au primit apoi Sfânta Împărtășanie de la ÎPS Teofan și ÎPS Teodosie.

“Toată viața lui, Patriarhul Teoctist s-a comportat ca Todiriță al mamei”

Părintele profesor Ioan Sauca, cel care în perioada 1990 – 1995 a fost mâna dreaptă a Patriarhului Teoctist, a venit special de la Geneva pentru a-i aduce un omagiu patriarhului. Ioan Sauca și ÎPS Teodosie au evocat personalitatea și realizările Patriarhului Teoctist. Vizibil emoționați, ei au prezentat aspecte mai puțin cunoscute din viața și activitatea Patriarhului Teoctist, “raze de adevăr din ceea ce s-a petrecut, din cele ce a înfruntat, din cele ce a răbdat Patriarhul Teoctist”. S-a amintit inclusiv de momentul din 1990, când Patriarhul și-a înaintat demisia, dar a revenit pe scaunul Patriarhal, la insistențele multor slujitori ai Biserici, multor credincioși și patriarhi unor biserici ortodoxe din străinătate.

În camera dânsului erau două icoane. Era icoana Născătoarei de Dumnezeu cu Hristos în brațe și lângă era o fotografie mare, tot de dimensiunea icoanei, cu o femeie care îmi spunea că se numea Marghioala și cu un copil mic lângă ea, care îmi spunea el că e Todiriță al mamei. Toată viața lui, Patriarhul Teoctist s-a comportat ca Todiriță al mamei. Era un om educat, școlit, fost rector de universitate la București, Doctor Honoris Causa al mai multor universități, însă el încă a păstrat vorba lui Toderiță al mamei. Acel limbaj dulce, moldovenesc, îl însoțea peste tot. Ce m-a marcat era blândețea lui deosebită și atașamentul față de valorile tradiționale ale neamului românesc, respectul pentru familie și pentru copii”, a spus preotul Ioan Sauca. El a amintit și de căldura cu care îl înconjurau credincioșii, Patriarhul Teoctist fiind perceput ca om din popor și om al poporului. “A fost un patriarh profetic pentru vremea lui. Nu și-a trădat credința, ci a știut să lucreze cu autoritățile timpului pentru a salva existența bisericii” a spus preotul Ioan Sauca. El nu a uitat că în anul 1992, în Joia Mare, la Patriarhie au venit președintele țării și primul ministru, oficiali care au fost invitați la masă și care au servit câte un cartof copt la cuptor și câte o cană cu zeamă de varză murată, Patriarhul nefăcând excepție de la regula credinței.

Ioan Sauca a adăugat că la moartea patriarhului au venit mii de români să-și ia rămas bun de la Patriarhul Teoctist, dovadă că s-a bucurat și se bucură încă de respectul poporului. La mormântul Patriarhului arde permanent o candelă și mereu sunt flori proaspete, ceea ce înseamnă că nici după 15 ani Patriarhul Teoctist nu a fost uitat de către credincioși. “Păstrați-i memoria, fiți demni și mândri, populația Tocileniului și a acestor zone botoșănene pentru ce om ați avut și care a ieșit din mijlocul dumneavoastră. Ne-am rugat pentru sufletul lui, dar suntem convinși că acolo în Ceruri, el se roagă și continuă să se roage pentru noi”, a fost mesajul pentru cei prezenți.

„Patriarhul Teoctist va rămâne o lumină vie”

ÎPS Teodosie a evidențiat faptul că Patriarhul Teoctist ierta din toată inima, uita tot răul și avea un echilibru în exprimare, care dovedea echilibru, statornicie, dragoste și bucurie.

Îl simt în fiecare zi că trăiește în sufletul meu și oricine l-a cunoscut și i-a cunoscut blândețea, înțelepciunea, dragostea și chiar sfințenia sa nu se poate despărți. Îl am în același plan cu părinții care m-au născut sau poate chiar deasupra lor, că mi-a fost părinte spiritual deplin, de aceea această zi, pentru mine este cea mai emoționantă… Să fiți fericiți că a rămas aici duhul, înțelepciunea, harul, puterea și dragostea vrednicului de pomenire Patriarhul Teoctist, care va rămâne o lumină vie în satul acesta, în comuna aceasta, în județul acesta, în sufletele noastre ale tuturor. Nu putem să-l uităm pentru că trăim cu Preafericirea sa și ne-a lăsat îndatorați să fim credincioși lui Dumnezeu și ne-a învățat să fim patrioți și să ne iubim unii pe alții, nu putem să-l uităm pe cel care este învățătorul nostru și peste timp și dascălul nostru și cel care noi credem că se roagă înaintea lui Dumnezeu„,  a spus, printre altele, ÎPS Teodosie.

A urmat slujba de pomenire a Patriarhului Teoctist, moment în care mulți dintre cei prezenți nu și-au putut ascunde lacrimile.

În finalul slujbei, au fost împărțite bucate tradiționale. Oaspeții au mers apoi la Victoria, la mormintele părinților Patriarhului, unde a fost oficiată o slujbă de pomenire. Programul a mai inclus și vizitarea Bisericii “Nașterea Maicii Domnului”, ctitorie a Patriarhului Teoctist.

 

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
cer fragmentat
1.6 ° C
2.6 °
1.1 °
77 %
8.6kmh
72 %
sâm
2 °
Dum
1 °
lun
4 °
mar
4 °
mie
6 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Având în vedere că se apropie sărbătorile, s-au montat semne și pentru musafiri.

EDITORIAL

La treizeci și de ani după căderea oficială a comunismului, în România procesul electoral a devenit un spectacol mai degrabă decât un act de...

EPIGRAMA ZILEI

Tot votând răul cel mai mic N-am realizat nimic Așadar și prin urmare Încercăm cu ăla mare?   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...