Municipalitatea botoșăneană continuă demersurile vizând preluarea fostului sediu al Casei de Asigurări de Sănătate Botoșani, aflat pe Bulevardul Mihai Eminescu, nr. 52. Despre această preluare se vorbește de câțiva ani, fără însă a fi făcuți pași importanți în această direcție. Primăria ar urma să preia fostul sediu al CAS, în suprafață de 383 de metri pătrați, două clădiri de birouri, de 51 de metri pătrați, respectiv 184 de metri pătrați și o magazie de 58 de metri pătrați. Sediul CAS este Casa Urșianu – Fisher, clădire monument istoric. Această clădire nu mai este folosită din anul 2008, motivat de faptul că este afectată de o ciupercă. În 2008 CAS Botoșani s-a mutat într-o clădire de lângă Biserica Vovidenia.
În ședința ordinară de mâine, 28 iulie, consilierii municipali vor dezbate proiectul privind aprobarea solicitării transmiterii unor imobile din domeniul public al Statului și din administrarea Casei Naționale de Asigurări de Sănătate în domeniul public al municipiului Botoșani și administrarea Consiliului Municipal.
După ce va fi preluată, clădirea care este monument istoric va fi reabilitată, urmând a găzdui Casa Căsătoriilor, Serviciul de Stare civilă și Arhiva.
Clădirea trebuie reabilitată în 10 ani de la preluare
Municipiul Botoșani, prin Consiliul Local, se obligă să realizeze lucrări de reabilitare a construcției în termen de 10 ani de la preluarea acesteia. Predarea – primirea clădirii se va face pe bază de protocol încheiat între părțile interesate, în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a Hotărârii de Guvern de aprobare a transferului.
Hotărârea care va fi adoptată mâine va fi transmisă ulterior Casei Naționale de Asigurări de Sănătate. În adresa transmisă de CNAS Primăriei Botoșani se arată că „trecerea unui bun din domeniul public al statului în domeniul public al unei unități administrativ teritoriale se face prin hotărâre de guvern inițiată de instituțiile prevăzute de lege, care au în administrare bunul, iar în instrumentul de prezentare și motivare a hotărârii este necesar în mod obligatoriu să fie prezentată justificarea temeinică a uzului sau interesului public județean sau local, după caz”.