Un copil de trei ani, din Botoșani, se află în stare critică la Iaşi, după ce a mâncat cu părinţii în oraş. Micuţul, originar dintr-o comună din județ, a ajuns la spital în cursul săptămâni trecute.
Iniţial, copilul a făcut ceea ce părea a fi o indigestie, iar părinţii l-au dus la Secţia de Pediatrie. După ce a primit un tratament specific, micuţul a părut că îşi revine. Ulterior, însă, starea lui s-a gravat şi mai mult şi medicii au decis să îl trimită la Iaşi. „Copilul prezenta simptomele unui sindrom hemolitic uremic, care duce la insuficienţă renală. Analizele au infirmat acest diagnostic, dar simptomele ne conduc exact spre el. Este posibil şi ca tratamentul să modifice analizele şi de aici rezultatul negativ”, a spus un medic din cadrul Spitalului Județean.
Potrivit medicilor modul în care părinţii au hrănit copilul în acele zile le dă şi mai mari bătăi de cap. Asta pentru că micuţul a mâncat foarte multe alimente, din foarte multe locuri, inclusiv din Suceava, de la un lanţ de fast food, de la două restaurante din Botoșani, dar şi din piaţa mare, sau de la un dozator stradal de îngheţată. Au fost luate probe de peste tot, inclusiv din apa din fântâna de lângă casa părinţilor. Niciunul dintre alimente nu adus către o toxiinfecţie alimentară.
Cert însă este că micuţul este în continuare în stare gravă în spital. „Până acum nu s-au stabilit foarte multe. Se merge pe mai multe piste, inclusiv toxiinfecție alimentară, dar probele luate din toate alimentele au infirmat această suspiciune. În plus, şi părinţii au mâncat aceleaşi produse şi nu au nimic. Copilul este în continuare la Iaşi, în stare gravă, sub tratament specializat. DSP continuă ancheta epidemiologică în acest caz”, a precizat economistul Teodor Ferariu, directorul general al DSP Botoșani.
Ce este Sindromul Hemolitic Uremic
Sindromul hemolitic uremic (SHU) este o afecțiune care apare în urma distrugerii premature a celulelor roșii din sânge. Boala se caracterizează prin insuficiență renală acută, anemie și o scădere severă, bruscă a numărului de trombocite. Trombocitele au un rol esențial în coagularea sângelui. Cele mai multe cazuri de sindrom hemolitic uremic se dezvoltă la copii după o perioadă cuprinsa între 2 și 14 zile de diaree – episoade care sunt de multe ori sângeroase – din cauza infecției cu o anumită tulpină a bacteriei Escherichia coli (E.coli).
Potrivit Ministerului Sănătății, SHU este o complicație majoră care este un tip de insuficiență renală și apare la circa 10% din cazurile de boală diareică produse de STEC și care apare mai ales la copiii cu vârsta între 0-5 ani și la persoanele în vârstă.