Liceul Tehnologic Todireni este școala coordonatoare pentru proiectul Erasmus+ – „Leading future minds „, derulat în parteneriat cu școli din Turcia (Isparta), Lituania (Vilnius) și Grecia (Cavala).
În perioada 13 -19 iulie a avut loc în Lituania a doua reuniune de proiect, având ca obiectiv principal cunoașterea zestrei cultural – naționale a partenerilor lituanieni, dar și integrarea STEAM în activititățile de învățare.
Liceul Todireni a fost reprezentat la această reuniune de către patru elevi și doi profesori, Carmen Maria Hemen, directorul liceului și Pansela Vasiliniuc.
“În aceste zile derulate în cadrul proiectului am rămas surprinși de zestrea culturală de istoria Lituaniei, de vitejia și de încrederea cu care au luptat pentru libertate. Prima zi a fost despre zestrea culturală a școlii gazdă, școală care are predare în limba belarusă și lituaniană și care școlarizează foarte mulți copii din Ucraina”, a precizat Carmen Maria Hemen.
Obiective turistice vizitate
Vizitarea unui parc din apropierea orașului, a Bibliotecii Naționale din Vilnius, a Parlamentului Lituaniei, Universității și Turnului Clopotului – au fost câteva dintre coordonatele reuniunii de proiect. “Ce am remarcat în toate cele văzute? Cel mai mult fotografiile unor tineri eroi revoluționari, căzuți în lupta pentru eliberarea Lituaniei, din 1991. Fotografiile lor erau așezate la loc de cinste. Cea de a treia zi a fost dedicată vizitării Castelului Trakai. Înconjurat de apele lacului, părea coborât din povești.
Ultimele două zile au fost rezervate vizitării obiectivelor turistice din Vilnius, capitala Lituaniei, cu o încărcătură istorică deosebită – Caterala romano-catolică <Sfânta Ana>, Catedrala ortodoxă <Blessed Mother of God>, <The Duke Castle>, multe muzee ale chihlimbarului, Muzeul banilor, aflat sub subordinea Băncii Centrale a Lituaniei.
Unul dintre cele mai frumoase locuri vizitate a fost Dealul îngerilor. Acolo erau ridicate mai multe statui, fiecare cu povestea sa. Unele aveau trei chipuri si reprezentau frăția dintre trei state surori: Lituania, Letonia și Estonia, care de-a lungul istoriei au fost aliate, luptând pentru idealuri comune, altele o reprezentau pe Fecioara Maria, altele erau doar chipuri de îngeri ce priveau cu nădejde spre cer”, a mai arătat Carmen Maria Hemen.
Potrivit oficialului, dintre toate acestea cei mai minunați sunt oamenii, calzi, empatici, primitori și frumoși.
“Aceste proiecte Erasmus+ au menirea de a asigura cadrul necesar pentru ca tineri care provin din țări diferte, cu culturi, religii și obiceiuri diferite, să reușească să conviețuiască în bună înțelegere, prezentându-și propria zestre culturală, schimbând impresii. Cel mai mare câștig al proiectului este reprezentat de relațiile umane bazate pe empatie, prietenie, respect, colaborare și interculturalitate”, a concluzionat Carmen Maria Hemen.