Revoltă în rândul cadrelor didactice de la palatele și cluburile copiilor. Lansarea în dezbatere publică a proiectului legii educației a adus în atenție o măsură despre care se vorbea de mai mulți ani – trecerea acestor instituții în subordinea primăriilor. Primăriile ar urma să preia și personalul, astfel că profesorii își vor pierde statutul de cadru didactic.
Dascălii sunt nemulţumiţi de aceste modificări şi caută soluţii. În tot acest demers, ar putea să aibă un aliat nesperat chiar de la primării, ai căror reprezentanţi sunt nemulțumiți că de la București se decid măsuri de descentralizare, fără a fi asigurate, însă, și fondurile necesare.
Profesorii încep să se organizeze
Ieri, profesorii de la Palatul Copiiilor Botoșani s-au întâlnit și au discutat, manifestându-și temerea că, după ani de muncă și rezultate deosebite vor fi scoși din sistem, fără ca măcar să se facă o evaluare a activității lor, așa cum se întâmplă în cazul în care unele cadre intră în restrângere de activitate.
Luisian Grigore, șlefuitorul de genii, cel care a intrat în 2015 în Liga Profesorilor Excepționali, Cetățean de Onoare al Municipiului Botoșani, nu poate accepta ca atâtea povești de viață, atâta dăruire și atâtea rezultate să fie șterse dintr-un pix.
“Odată cu transferul la primării, se vor desface aproape 3.000 de contracte de muncă ale profesorilor din sistem, de la palate, cluburi și cluburi sportive. Primăriile nu au în organigramă posturi pentru cadre didactice. Prin această măsură ne pierdem multe drepturi, dar în principal statutul de cadru didactic. Dintr-o dată, ne vom trezi dați afară din sistem, fără niciun fel de evaluare. Colegii care vor refuza să treacă la primării, au șansă la mobilitate, dar nu sunt posturi pe disciplinele lor. Nu vrem să fim pur și simplu dați afară din sistem. Nu putem accepta umilința de a ieși din sistem în felul acesta”, a explicat Luisian Grigore.
Potrivit acestuia, nu numai profesorii vor fi afectați, ci și copiii și elevii care, prin actuala lege, aveau șanse egale la activități extrașcolare în palate și cluburi, gratuit. “Vorbim de 3000 de cadre didactice titulare la nivel național. Dacă un profesor are în jur de 100 de copii, asta înseamnă că aproximativ 300.000 de copii nu vor mai avea acces la educație extrașcolară. Trebuie să se țină cont de munca noastră de atâția ani și de faptul că învățământul extrașcolar este foarte important”, a mai spus Luisian Grigore.
„Noi suntem o rampă de promovare a copiilor”
Palatul Copiilor Botoșani este frecventat de 1500 de copii și elevi. “Avem un număr foarte mare de copii care frecventează palatul, profesori cu experiență, dedicați muncii. Ministerul Educației trebuie să finanțeze activitatea extrașcolară, nu să o distrugă pentru că învățământul extrașcolar este important, esențial pentru dezvoltarea copiiilor, le oferă șanse egale.
Noi suntem o rampă de promovare a copiilor. Copiii au talent și nu au unde să și-l valorifice. Venind la noi, instruindu-i le găsim talentul și îi promovăm. Copiii își găsesc aici calea, vin de mici și pleacă atunci când termină liceul. Noi îi învățăm să zboare și le dăm drumul”, a concluzionat Luisian Grigore.
Oamenii sunt deciși să iasă în stradă
Profesorul Florin Ungureanu, administratorul Palatului Copiilor și lider de sindicat, a arătat că oamenii sunt îngrijorați. „Au învățat pentru a fi profesori, s-au dedicat acestei activități. Colegii sunt bulversați. Când primești așa o bombă că de mâine nu mai ești profesor, nu ai cum să fii liniștit. Am intrat într-o nebuloasă, nu știm viitorul nostru. În doi ani sau când o fi. De ce să se lovească în oameni pasionați care s-au dedicat o viață descoperirii copiilor talentați?”, a întrebat el.
În următoarele zile, se vor purta discuții cu conducerile sindicatelor din sistem și cu cele ale palatelor copiilor pentru a se stabili pașii de urmat. Deocamdată, au fost trimise amendamente la minister prin care se solicită fie menținerea sistemului actual de organizare, fie păstrarea statului de cadru didactic al profesorilor, dacă palatele vor trece în administrarea primăriilor.
„Ne doare cel mai mult pierderea statutului de cadru didactic. Dacă nu se va ține cont de solicitările noastre, vom iniția acțiuni sindicale, cu proteste, cum se face în mod normal. Părinții copiilor ne-ar susține în demersul nostru. Nu cred că părinții copiilor nu ar ieși cu noi în stradă”, a mai spus Florin Ungureanu.