Contrele din deliberativul local generate de intenția de reorganizare a Direcției Servicii Publice, Sport și Agrement se mută la alt nivel. Prefectura Botoșani a solicitat Consiliului Municipal să revoce hotărârea din 14 iunie 2022, de aprobare a Studiului de fundamentare vizând reorganizarea acestei direcții.
Acel proiect a întrunit 12 voturi “pentru” date de cei 11 consilieri PSD și de Liviu Toma de la PRO România. Consilierii USR, Raluca Ștefania Curelariu și Marcel Gheorghiță, au votat împotrivă. Cei nouă consilieri liberali nu au participat la ședință. După ședință, consilierul liberal Eugen Țurcanu, directorul DSPSA, a anunțat că instituția pe care o conduce se va adresa Prefecturii, dar și instanțelor de judecată.
Vot cu încălcarea prevederilor legale
Juriștii Prefecturii au stabilit că acea hotărâre a fost votată cu încălcarea prevederilor legale. Prefectura a transmis Consiliului Local, în atenția secretarului general al municipiului, o plângere prealabilă, solicitând ca în prima ședință hotărârea să fie revocată. Potrivit reprezentanților Prefecturii, legiuitorul a stabilit în competența consiliului local atribuții privind aprobarea înființării, organizării și funcționării serviciilor de administrare a domeniului public și privat, nu și atribuții privind aprobarea reorganizării acestora.
Mai mult, nu există nicio prevedere legală care să susțină posibilitatea adoptării unui act administrativ ”în principiu”, adică fără să se urmărească a se produce efecte juridice, aceasta fiind de natură să creeze confuzie cu privire la producerea efectelor, să îl facă lipsit de eficiență juridică.
Ioan Apostu, secretarul general al municipiului, a declarat că va formula un răspuns la plângerea prealabilă, care va fi prezentat Consiliului Municipal în ședința ordinară de la finele acestei luni.
Primarul Cosmin Andrei a interpretat demersul Prefecturii drept un conflict politic între această instituție și Primăria Botoșani. Cu alte cuvinte, prefectul, membru PNL, nu avea cum să dea aviz de legalitate pe o hotărâre care viza reorganizarea direcției care este condusă de un consilier liberal.
O intenție de reorganizare a DSPSA a existat și în urmă cu doi ani
În anul 2019, la inițiativa lui Cosmin Andrei, atunci viceprimar, a mai fost votată o hotărâre vizând reorganizarea DSPSA. În anul 2020, prefectul județului Botoșani a solicitat instanței de contencios administrativ anularea acelei hotărâri. “Instanța de judecată a admis cererea Prefectului, exercitarea tutelei administrativei de către Prefect conducând astfel la anularea unui act administrativ nelegal și a pronunțat Sentința civilă nr. 178/2020.
În considerentele acestei hotărâri judecătorești, instanța de contencios administrativ a reținut următoarele: <…noțiunea de reorganizare a instituției nu este definită prin codul administrativ sau prin alt act normativ specific raporturilor de drept administrativ, sens în care se aplică prevederile Codului Civil …>.
Pe cale de consecință, hotărârea unei instanțe judecătorești, deci jurisprudența în materie, a stat la baza formulării plângerii prealabile împotriva hotărârii nr. 250/2022 (din 14 iunie 2022 – n.r.), acest act administrativ fiind adoptat în principiu, deci fără intenția de a produce efecte juridice și fără aplicarea prevederilor Codului Civil privind reorganizarea”, a transmis prefectul Sorin Cornilă.
Potrivit oficialului, un argument în plus pentru faptul că actul administrativ pune probleme de legalitate, este și faptul că la această dată se află în dezbatere publică pe site-ul Primăriei municipiului Botoșani, un alt proiect de hotărâre cu același obiect, respectiv reorganizarea unor servicii publice de interes local (reorganizarea Direcției Servicii publice, Sport și Agrement prin divizare parțială; reorganizarea Serviciului Public de Administrare a Piețelor, Oborului și Cimitirelor aflate în proprietatea municipiului Botoșani).
Prefectul Sorin Cornilă i-a transmis primarului „să se ocupe de lucrurile pentru care l-au ales cetățenii, nu de declarații spectaculoase în care își spune frustrările, a vrut să facă treabă, dar nu l-au lăsat Cătălin Flutur, Eugen Țurcanu, Sorin Cornilă„, adăugând „eu nu am nici o dispută cu dumnealui, eu nu am nici un conflict cu nimeni„.