Pompierii au fost la datorie, în județul Botoșani, în acest sfârșit de săptămână. Aceștia au avut 62 de misiuni de protejare a vieţii, mediului şi valorilor materiale.
Pompierii de la Dorohoi au fost solicitați în aceeași data să acționeze și pentru stingerea unui incendiu de furaje în localitatea Broscăuți. Ajunși la fața locului, aceștia au constatat că flăcările cuprinseseră un depozit de fân, cu risc de extindere la anexele gospodărești.
Pompierii au reușit să stingă flăcările în aproximativ o oră și jumătate, fiind salvate bunuri în valoare de aproximativ 80.000 de lei. În incendiu au ars aproximativ 18 tone de fân și 1,5 tone de coceni de porumb. Cauza probabilă a producerii incendiului este acțiunea intenționată.
Magazie și hambar cuprinse de flăcări
Pompierii Punctului de Lucru de la Flămânzi au fost solicitați și ei să intervină pentru stingerea unui incendiu care a cuprins o magazie și un hambar cu porumb. La fața locului s-au deplasat patru subofițeri cu o autospecială de stingere, iar flăcările au fost stinse în mai puțin de o oră, fiind salvate bunuri în valoare aproximativă de 150.000 de lei. În urma incendiului au ars o afumătoare, o magazie de 18 metri pătrați și un hambar cu știuleți de porumb.
În acest interval, au fost înregistrate și trei incendii de vegetație uscată la Călinești, Cătămărăști Vale și Rădenii Noi, comuna Frumușica. În total au ars aproximativ patru hectare de vegetație, iar cauza probabila în aceste cazuri este – foc deschis în spații deschise.
Informare preventivă
„Reamintim că arderea vegetației uscate și a resturilor vegetale este strict interzisă dacă nu se impune ca o măsură excepțională în cazuri de carantină fitosanitară, pentru prevenirea răspândirii unor boli sau dăunători specifici”, au transmis reprezentanții instituției.
În condiţiile în care se obţin toate aprobările prevăzute de legislaţia în vigoare, cetățenii trebuie să respecte următoarele reguli şi măsuri preventive:
- la arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale:
- desfăşurarea arderii numai pe timp de zi și în condiţii meteorologice fără vânt;
- arderea resturilor vegetale, a gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile se face în locuri special amenajate sau pe terenuri pregătite, cu luarea măsurilor ce se impun pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi, asigurându-se supravegherea permanentă a arderii şi stingerea jarului după terminarea activităţii;
- colectarea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale în grămezi, astfel încât arderea să poată fi controlată;
- executarea arderii în zone care să nu permită propagarea focului la fondul forestier/construcţii şi să nu afecteze reţelele electrice, de comunicaţii, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile;
- curăţarea de vegetaţie a suprafeţei din jurul fiecărei grămezi pe o distanţă de 5 metri;
- asigurarea mijloacelor şi materialelor pentru stingerea eventualelor incendii;
- supravegherea permanentă a arderii;
- stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii;
- se interzice acoperirea focarelor cu pământ.