Asociația de Dezvoltare Intercomunitară „Ecoproces” va demara o campanie de consultare a primăriilor în privința trecerii la sistemul de colectare a deșeurilor din poartă în poartă. “Vom trimite chestionarele, apoi le vom solicita operatorilor să facă o fundamentare a tarifului, să vedem cât va fi taxa de salubrizare, că sigur taxa o să crească”, a declarat Ovidiu Aparaschivei, directorul ADI “Ecoproces”.
Acest sistem permite stabilirea cantităților generate pe fiecare gospodărie, fiind încurajată și colectarea selectivă. “Este primul pas. Aplicarea sistemului <plăteşte cât arunci>, presupune existenţa pubelelor cu cod de bare şi a maşinilor care să aibă cântar, investiții de care se vorbește de trei ani. Aceste investiții au fost incluse acum în Planul Național de Redresare și Reziliență, dar au mai fost prinse în Programul Operațional Infrastructură Mare, Programul Operațional de Dezvoltare Durabilă”, a explicat Ovidiu Aparaschivei.
Trecerea la sistemul de colectare din poartă în poartă implică costuri mai mari, cea mai mare influenţă având-o creşterea preţurilor la combustibili. Altfel spus, cetăţenii ar urma să plătească o taxă de salubrizare majorată.
Conducerile unor primării din județ intenționează să treacă la acest sistem de colectare, însă au de făcut mai mulți pași. Noul sistem de colectare trebuie aprobat de consiliile locale și de Adunarea Generală a Acționarilor a ADI Ecoproces.
“Urmează fundamentarea tarifului de către operator şi aprobarea acelui tarif. Sunt etape care necesită timp. Şi mai este o problemă, taxele nu pot fi majorate pe parcursul anului. Din acest motiv, eu am propus primarilor interesaţi ca noul sistem să se implementeze cu 1 ianuarie 2023”, a mai precizat Ovidiu Aparaschivei.
Sistem aplicat în trei comune
Ovidiu Aparaschivei a arătat că, prin modificarea reglementărilor vizând regimul deşeurilor, comunele din zona periurbană au avut cadrul legal pentru implementarea sistemului de colectare din poartă în poartă. Acest sistem se aplică şi în zonele cu case din municipiul Botoşani.
În comunele Mihai Eminescu, Răchiţi şi Curteşti demersurile au început de anul trecut. Primăriile au avut nevoie de o perioadă pentru cumpărarea pubelelor, distribuirea acestora şi informarea cetăţenilor. În comuna Mihai Eminescu sistemul se aplică de la 1 aprilie 2022, iar în comunele Răchiţi şi Curteşti (satele Curteşti, zona Lebăda – Rai, Hudum și Mănăstirea Doamnei), din luna iunie.
Florin Bulgaru, primarul comunei Răchiţi, a declarat că eficienţa acestui sistem se va vedea în timp. Potrivit edilului, taxa lunară de salubrizare a crescut de la 7,5 lei de persoană, la 10 lei.
Tot 10 lei de persoană pe lună este taxa și în comuna Curtești. “Noi am făcut o informare a cetățenilor. Am distribuit și pliante vizând deșeurile colectate selectiv, în așa fel încât să scadă cantitatea de deșeuri menajere. Un prim rezultat este acela că a dispărut mizeria de la punctele fixe de colectare. După două – trei luni vom putea prezenta și alte rezultate”, a declarat Maricel Anton, primarul comunei Curtești.