Până să reușească primăria să centralizeze situația cu parcările rezervate pentru care s-a plătit pe anul în curs și să organizeze licitație inclusiv pentru cele nou amenajate, nu este exclus ca numărul celor disponibile să se reducă simțitor.
Pe pagina de Facebook a Consiliului Local, o botoșăneancă a prezentat situația noii parcări de pe strada Nicolae Iorga, unde deja câteva locuri au fost repartizate persoanelor cu handicap.
“Știe cineva care este numărul de locuri destinate persoanelor cu handicap pe strada Nicolae Iorga? (Minunata stradă recent amenajată..)
Întreb pentru că în momentul de față încă nu a fost anunțată data licitației pentru obținerea locurilor de parcare, însă strada s-a umplut de locuri gratuite pentru persoane cu handicap. Dacă există 2 – 3 persoane cu grad de handicap grav sau accentuat, însă locurile au apărut ca ciupercile după ploaie”, a scris ea.
„Trebuie să existe un certificat de încadrare într-un grad de handicap”
Răspunsul a venit chiar din partea lui Iulius Gherase, șeful Serviciului patrimoniu. Potrivit acestuia, în primul rând, nu există un număr de locuri destinate persoanelor cu handicap, fiind parcare de reședință, nu publică, acolo unde sunt locuri alocate pentru aceste persoane, respective 4% din numărul de locuri dar nu mai puțin de două.
“În al doilea rând, legea nu face în niciun fel distincție, între grad de handicap grav sau accentuat, provizoriu sau permanent, că e adult sau copil, că e locomotor sau altă natură…ci trebuie să existe un certificat de încadrare într-un grad de handicap eliberat de o comisie formată din vreo 7 doctori…”, a mai răspuns Iulius Gherase, adăugând că momentan există 11 persoane care au acest certificat în zona respectivă, persoane care au primit loc gratuit. Practic, persoana cu handicap este și cea care are diabet zaharat, ciroză hepatică sau alte boli care nu se observă la o prima vedere.
„Mai bine rămânea strada așa cum era”
Botoșăneanca a replicat că, înainte de a fi strada reabilitată, au mai existat locuri rezervate, însă nu erau atât de multe pentru persoanele cu handicap, ci rezervate de locatari în urma unor licitații.
Totodată, ea s-a întrebat în ce mod s-a soluționat problema parcării pe strada Nicolae Iorga prin reabilitarea acesteia, în condițiile în care persoanele care nu au dizabilități nu vor mai avea unde să parcheze. “Într-o singură scară de bloc sunt 20 de apartamente. S-au amenajat aproximativ 30-35 locuri, din care se alocă <fără număr> persoanelor cu afecțiuni grave sau mai puțtin grave. Astfel ajungem la concluzia că mai bine rămânea strada cum era, căci avea aproximativ toată lumea loc de parcare, inclusiv cei cu dizabilități.
Deci în afară de discuții între oameni și lipsa locurilor de parcare, cu ce ne-a ajutat primăria în această situație? Nu am zis nicicând că primăria are obligația să ne ofere locuri de parcare în fața blocului. Dar totuși dacă a făcut, ar fi trebuit să găsească o modalitate de a îmbunățăți situația locurilor de parcare. Cum este acum, este mai rău, căci oamenii nu mai au unde parca. Da, s-au amenajat trotuarele, nimic de zis. Dar s-a înrăutățit situația parcărilor. Oamenii nu au efectiv unde să parcheze”, a mai transmis botoșăneanca.
La drept vorbind, reprezentanții primăriei nu au cum să conteste un certificat de handicap emis de o comisie din care fac parte medici, dar, potrivit unor informații care circulă în spațiul public, din dorința de a beneficia de loc gratuit, dar și de alte facilități, cum ar fi scutirea de impozit, unele persoane iau în spațiu rude din mediul rural care într-adevăr au probleme de sănătate.
Funcționarii din primărie pregătesc licitația
Situația de pe strada Nicolae Iorga nu este singulară. Spre exemplu, pe strada Parcul Tineretului, ultimul rând de blocuri spre Răchiți, acolo unde li s-a promis cetățenilor încă din vara trecută că locurile vor fi marcate și vor fi scoase la licitațe, au apărut șase locuri marcate ca fiind pentru persoane cu handicap. “Dacă se merge în acest ritm, practic nu vor mai fi locuri pen tru a fi scoase la licitație“, a declarat un botoșănean care locuiește în zonă.
Fără a minimaliza problemele de sănătate ale unor semeni, unii botoșăneni sunt de părere că dacă se merge în acest ritm, numărul locurilor care vor fi rezervate contra unei taxe anuale va scădea simțitor. Altfel spus, încasările primăriei vor scădea și nu vor putea fi amenajate multe noi locuri de parcare.
Cât privește organizarea licitației pentru locurile libere prin neplata taxei și noile locuri amenajate în unele zone, primarul Cosmin Andrei a anunțat că va fi organizată la finele acestei luni, sau la începutul lunii august. “Colegii de la patrimoniu lucrează, după ce au pus în acord bazele de date cu încasările de la Direcția de Impozite și Taxe, motivat de schimbarea unor softuri ccare să le permit susținerea acestor licitații, pe care le vom aduce la cunoștință cetățenilor prin intermediul tuturor mijloacelor de comunicare”, a mai spus edilul.