Primăria Botoșani a găzduit vineri conferința de închidere a proiectului „Simplificarea administrativă și reducerea birocrației prin implementarea de măsuri de digitalizare în municipiul Botoșani”, derulat în cadrul Programului Operațional Capacitate Administrativă 2014 – 2020.
Conferința a fost moderată de Anca Dumitrescu, managerul de proiect.
Proiectul, cu o valoare totală eligibilă de 2,9 milioane de lei, a urmărit simplificarea procedurilor administrative și reducerea birocrației pentru cetățeni prin dezvoltarea și implementarea unor soluții informatice integrate. Perioada de implementare a fost de 37 de luni, acesta fiind demarat pe 13 iunie 2019.
Rezultatele proiectului sunt următoarele:
– simplificarea procedurilor administrative privind calculul și plata impozitelor și taxelor locale (servicii online cu posibilitatea de a efectua plăți online, modul „mobile” pentru serviciile adresate cetățenilor, software și sistem de bonuri de ordine, gestionarea veniturilor din chirii, concesiuni, parcări, modul de management al prescriptibilității debitelor etc.)
-portal web care permite publicarea automată pe site a unor informații de interes public
-modul servicii online registru agricol
-gestiunea patrimoniului public/privat
-hartă interactivă
-management investiții și achiziții publice
-registrul Spațiilor verzi
-modulul Management de proiect.
Toate informațiile vor putea fi consultate pe noul site al Primăriei Municipiului Botoșani, https://dev.avansisportal.com/botosani/. Noul site se poate accesa din vechea formă a site-ului primăriei.
„Un proiect foarte interesant, foarte util pentru toți botoșănenii”
Primarul Cosmin Andrei a declarat că proiectul a venit într-un moment potrivit, deoarece a coincis cu perioada pandemiei, când instituția a fost forțată să treacă la comunicarea online cu cetățenii.
“Deși am avut aceste instrumente, încă mai avem lucruri de făcut pe partea de promovare a mijloacelor prin care cetățenii pot interacționa cu administrația publică locală. Deși am avut Avansis Mobile și ghiseul.ro, totuși la Direcția de Impozite și Taxe Locale au fost în continuare cozi, poate pentru că nu am promovat suficient aceste produse.
Interesant și noul site pe care-l realizăm. Consider că trebuie să facem cu toții un efort ca să migrăm de la varianta clasică pe care o aveam de a interacționa între departamente, spre varianta online. Cred că o să prezinte și aspecte importante pentru cetățeni în ceea ce privește exportul de informații, documente și solicitările la care putem răspunde mult mai repede. Un proiect foarte interesant, foarte util pentru toți botoșănenii și vă felicit pentru implicare”, a spus primarul Cosmin Andrei.
Proiect bazat pe interoperabilitate
Raluca Bălășcău, șeful Serviciului proiecte europene, a arătat că acest proiect este al doilea dintr-o serie de trei, unul implementat, cel care s-a încheiat ieri și altul în curs de implementare care vizează digitalizarea primăriei.
“Vă zicem în premieră că va urma și al patrulea pe viitorul POR. Ne dorim să ajungem la zi și să oferim cetățenilor, dar și colegilor noștri din Primărie, posibilitatea de a realiza legăturile online și credem că e un prim pas. Este o strategie pe termen lung care, iată, prinde contur și ne bucurăm pentru toate măsurile care s-au implementat și, bineînțeles și pentru noul site al primăriei care era foarte mult așteptat, atât de noi, cât și de cetățeni”, a mai spus Raluca Bălășcău.
Reprezentanții Direcției Impozite și Taxe Locale, Cadastru și Urbanism au vorbit despre avantajele acestui proiect.
“Întregul proiect s-a bazat pe o idee pe care am denumit-o interoperabilitate. Toate modulele comunică între ele, astfel încât o informație introdusă la Direcția de Taxe și Impozite se va reflecta automat în Patrimoniu, Urbanism, Registrul agricol. O informație se introduce o singură dată și ea se propagă conform unui algoritm, peste tot”, a explicat Raul Zamfirescu, funcționar ]n cadrul serviciului informatic al primăriei.