duminică, aprilie 13, 2025
AcasăLocal BTLucrări finalizate la prima ctitorie botoșăneană a Doamnei Elena Rareș

Lucrări finalizate la prima ctitorie botoșăneană a Doamnei Elena Rareș

Lucrările la Biserica „Sfântul Gheorghe” s-au încheiat. Cosmin Andrei, primarul municipiului, a declarat vineri că primăria a primit o adresă de la constructor prin care acesta anunță că a finalizat toate lucrările la acest important monument istoric.

Urmează constituirea comisiei de recepție și finalizarea întregului proces cu această recepție și inaugurarea bisericii cu o slujbă frumoasă. Urmează să desemnăm din partea colegilor, așa cum spune legea, invitați – reprezentanți de la alte instituții, semnăm procesul verbal de recepție și apoi constructorul renunță la organizarea de șantier ca să putem recepționa și gestiona obiectivul”, a precizat edilul.

Reabilitarea Bisericii “Sfântul Gheorghe” a fost un proiect solicitat și așteptat de botoșăneni.

Este un proiect frumos. Mi-aș fi dorit să fie realizat mai repede decât data de astăzi, dar constructorul este în interiorul contractului, care avea termen până în august. Este bine și mai târziu pentru că știu că lucrările au fost făcute cu simț de răspundere. Am avut vizite pe șantier și, în etapele intermediare, arăta foarte bine. Inclusiv spațiile verzi au fost amenajate în ultima etapă”, a explicat Cosmin Andrei.

“Mai avem și alte biserici fără pictură în Botoșani”

Deși cu prilejul unei vizite în șantier, specialiștii care au monitorizat derularea lucrărilor au adus în discuție și pictarea interiorului bisericii, la această dată municipalitatea nu dispune de fonduri pentru a susține aceste lucrări.

Mai avem și alte biserici fără pictură în Botoșani. Cel mai potrivit ar fi să realizăm acest lucru cu o finanțare externă, dacă se va putea. Pentru că ne confruntăm cu nenumărate solicitări de modificare a sumelor pe care le avem pe  contracte cu fonduri europene și trebuie să mărim confinanțările la absolut tot ceea ce avem în desfășurare. Deci bugetul municipiului nu mai poate fi dus la îndeplinire așa cum a fost construit la început pentru că trebuie să asigurăm cofinanțările și să terminăm proiectele cu fonduri europene”, a concluzionat Cosmin Andrei.

Șantierul a fost deschis în august 2020

Lucrările la biserică au început pe 10 august 2020. Dumitru Mateciuc, preotul paroh, declara atunci că demararea lucrărilor reprezintă un moment istoric, mai ales că are loc după cinci licitaţii şi trei revizuiri ale documentaţiilor.

Reabilitarea Bisericii „Sfântul Gheorghe” s-a realizat printr-un proiect cu finanțare europeană în valoare de 1,56 milioane de euro. Acest contract a fost câştigat de asocierea de firme LDC Trust Construcţii MV – Mateo Rustic Construct (prima firmă fiind leader), având drept subcontractanţi firmele Test Prima şi Energoice.

Biserica „Sfântul Gheorghe”, ridicată pe ruinele unui lăcaș de cult mai vechi din târgul Botoșanilor, este monument istoric, fiind datată în anul 1551, ca prima ctitorie botoşăneană a Doamnei Elena Rareş. Arhitectura este influenţată de cea a Bisericii „Sfântul Nicolae”, de la Mănăstirea Popăuţi. Pe pisanie scrie „Elena, fiică de Despot, doamna răposatului Petru Voevod, a zidit acest hram întru numele Sfântului mare mucenic Gheorghe în târgul Botoşanilor, în zilele Domnului Io Ştefan Voevod şi s-a săvârşit în anul 7049 (1541), luna octombrie”.

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE PROFIT AL COMPANIEI TALE

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat. Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro *Baza legală poate fi consultată AICI.

Botoșani
cer fragmentat
5 ° C
10.6 °
5 °
88 %
1.6kmh
61 %
S
6 °
D
16 °
lun
15 °
mar
16 °
mie
15 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Așa e regula acum, după ce-ți rupi roata într-o groapă, lași cauciucul acolo.

EDITORIAL

În ceea ce privește porția de circ, putem spune că avem cantitate cât să dăm și la alții, calitatea e discutabilă, însă ține gândul...

EPIGRAMA ZILEI

Problema ucraineană Se va rezolva la țar Numai printr-un emisar Ales pe ... Sprânceană! - Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...