Directorul Stațiunii de Cercetare-Dezvoltare pentru Creșterea Ovinelor și Caprinelor Popăuți, Ionică Nechifor, a cerut, joi, intervenția autorităților pentru sprijinirea fermierilor afectați de secetă. Demersul acestuia a avut loc în cadrul ședinței Colegiului Prefectural, după ce fermierii i-au solicitat la rândul lor sprijinul.
„Fermierii și-au pierdut orice speranță în instituțiile publice ale statului în a le rezolva problemele. Și o spun, nu ca reproș, ci să ne trezim și să facem ceva, să venim în sprijinul lor”, a spus Ionică Nechifor, care a adăugat că prezența sa în Colegiul Prefectural a fost determinată de faptul că trebuie găsite soluții pentru a-i sprijini pe agricultori, în condițiile în care agricultura este într-o situație dramatică, din cauza secetei prelungite.
Potrivit acestuia, mare parte din culturile înființate în toamnă sunt compromise, producțiile ar fi la jumătate față de anii anteriori, iar în aceste condiții fermierii nu își vor putea recupera cheltuielile. La fel, culturile înființate în primăvară au fost afectate în proporție de 90 la sută din cauza lipsei precipitațiilor. La toate acestea se adaugă creșterea prețurilor la carburanți, dar și la îngrășăminte, iar previziunile sunt destul de sumbre.
„N-am venit să mă plâng, am venit să găsim soluții, intervenții și bineînțeles să luăm ca prioritate agricultura în județul Botoșani pentru că toți o spunem că suntem un județ preponderent agricol”, a adăugat Ionică Nechifor.
Măsură luată șa nivel instituțional
De partea cealaltă, prefectul județului, Sorin Cornilă, a anunțat că o primă măsură a fost luată deja la nivel instituțional, fiind înființată o comisie de evaluare, care va analiza problemele din teritoriu pentru identificarea unor soluții de sprijin.
„Pentru culturile de primăvară s-a emis pe data de 28 iunie 2022 un ordin de prefect. S-au înființat comisiile împreună cu APIA, cu Direcția Agricolă și comitetele locale”, a spus prefectul Sorin Cornilă.
Situație monitorizată permanent
La rândul său, directorul Direcției Agricole Județene (DAJ) a anunțat că situația din teren este monitorizată permanent, în condițiile în care seceta pedologică se manifestă aproape pe întreg cuprinsul județului, în microzone, zone și areale.
„În următoarea perioadă, fermierii care consideră că sunt afectați, într-un procent de peste 30% din suprafața cultivată cu culturi de primăvară, vor depune înștiințări la unitățile administrativ-teritoriale (UAT).
Acolo se centralizează, prin reprezentanților UAT-urilor. O comisie de la nivel județean va merge și va evalua împreună cu specialiștii de la Direcția Agricolă, specialiștii de la Agenția de Plăți, specialistul din UAT, gradul de dăunare a fiecărei culturi. Da, toți suntem front comun pentru a veni în întâmpinarea nevoilor producătorilor agricoli”, a precizat Cristian Delibaș, director DAJ Botoșani.