Costurile pentru modernizarea Unității de Primire a Urgențelor din cadrul Spitalului Județean au ajuns să agite spiritele în Consiliul Județean (CJ). Discuțiile au pornit după ce valoarea totală a investiției a ajuns 11.530.558,21 lei, adică aproape 2,3 milioane de euro.
Asta în condițiile în care în iunie 2020 CJ actualizase valoarea totală a proiectului la 8.609.756,50 lei inclusiv TVA, iar în numai doi ani costurile au crescut cu peste 2,9 milioane de lei. În plus, recepția a fost întârziată.
Contre apărute de la conducerea CJ-ului
În fapt, contrele au apărut în momentul în care conducerea CJ a solicitat plenului acordul pentru ajustarea costurilor privind contractul de execuție cu încă 481.044,59 lei, TVA inclus, suma reprezentând diferențele de prețuri la materialele de construcții, aceasta fiind calculată pe baza indicilor de cost în construcții pentru costul materialelor, aferenți lunilor februarie 2021 și februarie 2022.
Cei care s-au opus au fost consilierii județeni liberali, motivat de faptul că lucrările trebuiau finalizate în luna martie.
„În ședința ordinară a Consiliului Județean din decembrie 2021, plenul CJ a aprobat o valoare actualizată a proiectului privind modernizarea UPU în sumă de 11,145 milioane lei TVA inclus, adică o suplimentare a contractului cu 43%. Termenul contractual era martie 2022. Atunci am făcut câteva observații și am pus două întrebări. Am întrebat așa – dacă în 9 luni s-a executat 47%, în următoarele patru luni reușim să atingem sută la sută?
A doua întrebare a fost așa – avem lucrări suplimentare de aproape 2 milioane de lei. Aceste lucrări suplimentare necesită o extensie a duratei de execuție? Atunci, răspunsul dumneavoastră a fost – la prima întrebare ne încadrăm categoric, la a doua – nu prelungim termenul de execuție, rămâne același termen. Sigur, constructorul a notificat în mai terminarea lucrărilor, numai că eu consider că nici în momentul de față nu a fost terminată lucrarea câtă vreme organizarea de șantier nu a fost dezafectată.
Prin urmare, noi considerăm că banii aceștia, aferenți perioadei martie până în prezent nu ar trebui suportați de CJ. Dacă contractul se încheia în martie, probabil o parte din această cheltuială nu mai exista”, a spus Viorel Iliuță, liderul liberalilor din CJ.
„Nimeni nu s-a bucurat când au apărut blocajele pe creșterea prețurilor sau pe toate celelalte considerente”
În schimb, președintele CJ, Doina Federovici, a invocat oportunitatea și necesitatea acestei investiții pentru județ, în mod special pentru botoșănenii care ajung la spital, proiectul fiind realizat cu fonduri europene.
„Nimeni nu s-a bucurat când au apărut blocajele pe creșterea prețurilor sau pe toate celelalte considerente. Noi, CJ, am depus un efort fantastic ca în perioada următoare să avem o unitate de primiri urgențe așa cum ar trebui să fie pentru anul 2022, iar tot ce s-a întâmplat în interiorul acestui proiect respectă până la ultima virgulă legislația în vigoare. Iar banii acordați către constructor sunt pentru lunile februarie 2021 – februarie 2022”, a spus Doina Federovici.
Proiect în valoare de 8.609.756,50 lei
În fapt, CJ a aprobat în septembrie 2018 modernizarea UPU cu o valoare totală a proiectului în cuantum de 6.775.001,13 lei inclusiv TVA. Ulterior, în iunie 2020 a fost actualizată valoarea totală a proiectului la 8.609.756,50 lei. În fbruarie 2021 a fost semnat contractul de execuție lucrări cu asocierea Conest S.A. – Hospital Technical Solutions S.R.L. Contractul de execuție nu a avut prevăzute clauze de ajustare și nici posibilitatea de ajustare în privind gestionarea financiară a fondurilor europene pentru perioada de programare 2014-2020, motiv pentru care au devenit incidente prevederile Ordonanței Guvernului nr. 15/2021.
Anexă la contract pentru lucrări complementare
Doar că ulterior au fost descoperite mai multe erori, iar în 23 februarie 2022 a fost semnată o anexă la contract privind execuția unor lucrări complementare. Totuși, așa cum spunea Viorel Iliuță, valoarea a fost actualizată în decembrie 2021, la 11,145 milioane lei TVA inclus, însă cei din executiv susțin că acea sumă era valoarea din decembrie 2021, iar diferența solicită acum de constructor reprezintă ajustarea prețului la materiale pentru restul rămas de executat de la data intrării în vigoare a OG 15 din 2021 până la finalizarea lucrărilor.
Ajustare aprobată cu 20 de voturi
În ciuda opoziției manifestate de liberali, ajustarea a fost aprobată cu 20 de voturi „pentru”, șase împotrivă, trei abțineri și o neparticipare la vot. Neparticiparea la vor a venit din partea consilierului județean PSD, Elena-Ramona Guraliuc, șeful UPU-SMURD, care a luat și ea cuvânt în această problemă susținând că s-a făcut tot ce a fost posibil pentru ca acest contract să fie dus la bun sfârșit cât mai repede cu putință.
„Niciodată, nici dacă ne mutăm noi într-o altă casă, socoteala de acasă nu se potrivește niciodată cu cea din târg și lucrurile se mai modifică pe parcurs, fără să mai luăm în calcul faptul că este un proiect foarte mare”, a spus Elena Ramona Guraliuc.